Supă de ceapă

Încearcă această supă de ceapă la mesele în familie sau atunci când simți nevoia să mănânci ceva mai puțin sățios.

supa de ceapa jpg

Ingrediente

800 g ceapă galbenă

2 linguri ulei

50 g unt

1 l supă de vită

120 ml vin alb, sec

sare

piper

cimbru proaspăt

1 foaie de dafin

4 felii groase de baghetă

100 g brânză tare (Emmental sau Comté)

Mod de preparare

Cureți și tai ceapa rondele subțiri. Încălzești uleiul și untul la foc mediu într-o oală. Adaugi ceapa feliată și o călești încet, amestecând ocazional, 30 de minute, până când devine aurie și caramelizată. Reduci focul când ceapa începe să se rumenească. Torni vinul și amesteci bine, răzuind fundul oalei pentru a încorpora toate aromele. Lași să fiarbă câteva minute, până când vinul se reduce la jumătate.

Adaugi supa de vită în oală, cimbrul și foaia de dafin. O lași să fiarbă la foc mic 20-30 de minute. Pui sarea și piperul, scoți foaia de dafin și crenguțele de cimbru.

Prăjești feliile de pâine și razi brânza.

Torni supa în boluri rezistente la cuptor. Așezi deasupra fiecărui bol câte o felie de pâine prăjită, apoi presari brânza rasă. Pui bolurile în cuptorul preîncălzit și le lași să se gratineze 5-7 minute, până când brânza se topește și devine aurie. Servești supa fierbinte, cu brânza gratinată și crusta de pâine crocantă deasupra.