Gutuile sunt printre cele mai bogate în vitamine fructe de toamnă. Pe lângă delicioasa dulceaţă de gutui, se pot prepara multe prăjituri excelente cu gutui. V-am pregătit trei reţete simple şi rapide pentru un desert delicios de toamnă.

Ingrediente Reţete de prăjituri cu gutui 1:

  • 2 gutui mari
  • 50 de grame de unt
  • 100 de grame de zahăr
  • 25 ml de apă
  • Un praf de scorţişoară
  • 4ouă
  • Un praf de sare
  • 4 linguri de zahăr
  • 4 linguri de ulei
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 4 linguri de făină
  • 1 plic praf de copt

Mod de preparare Reţete de prăjituri cu gutui 1:

Gutuile se spală, se curăţă şi se taie cuburi mai mici. În cratiţa de copt prăjitura se caramelizează cele 100 de grame de zahăr, până se face de un auriu frumos. când este gata se adaugă untul, se amestecă bine până se topeşte, apoi se pune şi apa şi se amestecă până la omogenizare. În cratiţă se aruncă cuburile de gutui şi se rostogolesc să se pătrundă de caramel, apoi se ia cratiţa de pe foc.

Se bat separat albuşurile cu puţină sare până se face o spumă compactă. Zahărul se adaugă lingură cu lingură. Gălbenuşurile se freacă bine cu lingurile de ulei, apoi uşor se adaugă peste albuşuri. La final, se pune făina în ploaie cu praful de copt şi se amestecă bine.

Blatul se toarnă frumos peste gutuile din cratiţă şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute. Când este gata, se răstoarnă prăjitura din cratiţă şi se ornează cu nucă măcinată sau orice altceva vă place.

Ingrediente Reţete de prăjituri cu gutui 2:

Pentru 2 blaturi din câte:

  • 5 ouă
  • Un praf de sare
  • 5 linguri de zahăr
  • 5linguri de făină
  • 1 esenţă de vanilie

Pentru cremă:

  • 400 de grame de smântână
  • 1 gutuie coaptă
  • 200 de grame de brânză de vaci proaspătă
  • 150 de grame de zahăr pudră
  • 200 de grame de zahărtos
  • 1 plic de gelatină

Pentru decor:

  • Un borcan de dulceaţă de gutui

Mod de preparare Ingrediente Reţete de prăjituri cu gutui 2:

Blaturile se fac rând pe rând. Albuşurile se bat spumă cu zahărul turnat în ploaie. Când spuma este tare, se adaugă şi gălbenuşurile bătute bine, apoi esenţa de vanilie şi făina. Se coace în cuptorul încins timp de 20 de minute. Se lasă la răcit.

Pentru cremă se freacă smântâna cu zahărul pudră şi brânza de vaci, apoi se adaugă gelatina hidratată şi topită pe baie de aburi, dar nu se lasă să ajungă la fierbere. Gutuia se fierbe cu 200 de grame de zahăr şi apă, tăiată cuburi. Când s-a înmuiat bine, se scurge de sirop şi se lasă la răcit.

Într-o tavă se pune primul strat de blat, apoi se toarnă crema, se presară gutuile, se pune şi cel de-al doilea blat şi se lasă la frigider timp de o oră. Gemul de gutui se amestecă cu siropul rămas de la gutuia fiartă şi se întinde frumos peste prăjitură. Se mai lasă la rece cel puţin o oră. Se serveşte rece.

Ingrediente Reţete de prăjituri cu gutui 3:

  • 5 gutui
  • 3 căni de făină
  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de lapte
  • Jumătate de cană de ulei
  • 50 de grame de unt
  • 1 zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • Un praf de sare

Mod de preparare Ingrediente Reţete de prăjituri cu gutui 3:

Se bate jumătate de cantitate de zahăr împreună cu ouăle. Apoi, treptat, se adaugă laptele, uleiul, zahărul vanilat, sarea şi făina şi se amestecă bine.

Se unge apoi o tavă cu untul, se presară cu cealaltă cantitate de zahăr, se adaugă gutuile curăţate, spălate şi tăiate felii. Compoziţia de sus se toarnă peste gutui şi se lasă la cuptor 40-45 de minute. Când este gata, se răstoarnă pe un platou, se ornează după preferinţe şi se serveşte.

Loading...