Prăjitură Panforte fără gluten

Prajitura Panforte fara gluten jpeg

Sănătatea nu îţi permite să mănânci alimente cu gluten? Nicio problemă! Această prăjitură delicioasă fără gluten îţi va satisface pofta de ceva dulce, chiar şi când suferi de boala celiacă.

Această prăjitură tradiţională italienească provine din oraşul Siena, din zona Toscanei. O dată ce ai tăiat-o, ea se păstrează foarte bine ca atare, aşa că pune la păstrare într-un recipient etanş măcar o bucăţică, pentru un prieten drag.

Ingrediente

100 g făină fără gluten, cernută 1 linguriţă mix de condimente pentru prăjituri (ienibahar măcinat, scorţişoară măcinată, nucşoară măcinată, cuişoare măcinate, etc.) ½ linguriţă scorţişoară 200 g smochine uscate, tocate 100 g stafide 100 g nuci de Macadamia 100 g migdale blanşate (opărite cu aburi şi descojite) 235 g miere 70 g zahăr 2 tablete de ciocolată (100 g fiecare), rupte bucăţele zahăr pudră cernut, pentru ornat

Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul la 180 sau 160 de grade Celsius. Ungi şi tapetezi o tavă pătrată de copt. Combini ingredientele uscate într-un bol (făina, condimentele, scorţişoara, smochinele, stafidele, nucile şi migdalele) şi le amesteci bine.

Separat, combini mierea cu zahărul într-o cratiţă şi amesteci, la foc mic, până se dizolvă zahărul. Laşi compoziţia să dea în clocot, apoi reduci flacăra şi fierbi la foc mic 2 minute. O iei de pe foc şi încorporezi bucăţile de ciocolată, ca să se topească.

Încorporezi rapid amestecul lichid în ingredientele uscate. Amesteci şi frămânţi uşor ingredientele, ca să se omogenizeze. Pui compoziţia în tavă şi o apeşi ca să se aplatizeze. Dai tava la cuptor 25 de minute, până se întăreşte prăjitura. O laşi să se răcească în tavă. O pudrezi cu zahăr şi o tai pătrate.

Sursa + foto: www.taste.com.au

www.taste.com.au