Varză roşie murată, cu mere (sistemul digestiv)

Varza rosie murata, cu mere sistemul digestiv jpeg

Dacă ţi-ai propus să ai mai multă grijă de digestia ta, prepară-ţi acasă o varză roşie murată cu puţin coriandru, pentru a ajuta la vindecarea sistemului tău digestiv. Începe fiecare masă cu o lingură cu vârf de alimente fermentate, precum varza roşie, pentru a pune în funcţiune sistemul digestiv.

Ingrediente (borcan de 2 litri)

3 kg varză roşie tocată

20 de boabe de ienupăr, pisate cu pistilul într-un mojar

30 de seminţe de coriandru, măcinate cu pistilul într-un mojar

300 g mere verzi, date prin răzătoare

60 g sare grunjoasă

Mod de preparare

Sterilizezi un borcan de sticlă de 2 litri. Speli borcanul în apă cu detergent de vase şi îl usuci. Torni apă fierbinte în el, îl goleşti şi îl aşezi într-o tavă de copt, la cuptorul preîncălzit la 140 de grade Celsius, până când este complet uscat.

Pui toate ingredientele într-un bol mare, ca să le amesteci. Folosind un făcăleţ, pasează varza cu celelalte ingrediente, astfel încât leguma să îşi lase o parte din sucurile naturale. Sarea ajută în acest proces, deoarece atrage în mod natural umezeala din alimente.

Atunci când amestecul din bol este acoperit cu o cantitate mică de lichid, înseamnă că este gata să fie turnat în borcanul sterilizat anterior.

Umpli borcanul de sticlă, lăsând un spaţiu gol de 3 cm până la capac. Foloseşti o spatulă de plastic pentru a apăsa varza în partea superioară a borcanului, ca să te asiguri că această compoziţie este scufundată în lichid.

Închizi borcanul şi îl laşi la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui, trei săptămâni, înainte să verifici dacă a fermentat. Atunci când verifici compoziţia, foloseşte o lingură curată pentru a gusta dacă legumele au început să fermenteze.

După ce ai deschis borcanul, păstrează-l la frigider, cu capacul pus. Procesul de fermentaţie va încetini la temperaturi mai scăzute, iar varza murată în acest mod va rezista până la o lună.

Sursa + foto: www.telegraph.co.uk