3 băuturi iubite de români: cum faci afinată, caisată, cireșată

afinata shutterstock 1163799046 jpg

Băuturile cu alcool preparate acasă au un gust autentic, special, care nu poate fi egalat de nicio băutură din comerț. Profită de aroma fructelor de vară și folosește-le pentru a face propriile licori.

Avem 3 rețete pentru unele dintre cele mai iubite băuturi ale românilor: afinată, caisată și cireșată. Iată cât de ușor se fac!

Afinată

Ingrediente

4 kg afine de pădure

1,5 kg zahăr

1 l alcool 96 °

Cureți afinele și le speli bine. Într-o damigeană de 8-10 litri, pui un strat gros de afine, unul de zahăr și şi tot aşa până când termini ingredientele. Evită să pui zahăr pe fundul damigenei, pentru că acesta se va dizolva mai greu.

Pui dopul damigenei și o lași la soare, 2-3 zile, pentru a se dizolva tot zahărul. Compoziția va arăta ca un sirop de afine. Când observi că zahărul s-a topit în întregime, torni alcoolul. După ce se toarnă alcoolul, se acoperă damigeana cu un dop de plută și se ține într-un loc răcoros și uscat.

Caisată

Ingrediente

2 kg caise

500 g zahăr

1,5 l vodcă

15 sâmburi caise, sparți

Speli caisele şi le laşi să se usuce. Le tai, scoţi sâmburii şi le aşezi într-un borcan de sticlă. Torni zahărul şi adaugi miezul sâmburilor. Închizi borcanul cu un capac şi îl lași în cămară 5 zile. Îl mişti măcar o dată pe zi, pentru a ajuta zahărul să se topească mai repede.

După 5 zile, adaugi vodca şi mai laşi caisele la macerat 7 zile. Pregăteşti câteva sticle, le speli şi le scurgi de apă. Treci lichidul printr-o sită şi torni caisata în sticle.

Cireșată

Ingrediente

3 kg cireşe 

2 l vodcă

1 kg zahăr

Speli cireşele, le scurgi şi le zdrobeşti ușor, cu tot cu sâmburi. Le aşezi împreună cu zahărul într-o damigeană sau în sticle, pe care le legi bine la gură.

Laşi la macerat 3-4 zile, până ce zahărul s-a dizolvat și cireșele au lăsat un sirop, apoi torni vodca. Ții vasul într-un loc răcoros cel puţin 14 zile, având grijă să-l agiţi din când în când. Strecori lichiorul şi îl păstrezi în sticle închise ermetic.

FOTOGRAFII Shutterstock