3 idei de cină pentru mijlocul săptămânii

1 shutterstock 1433523314 jpg jpeg

E mijlocul săptămânii, cu siguranţă ai terminat resturile şi nici nu ai avut timp de cumpărături. În plus, seara nici nu ştii ce să faci mai întâi. Dacă nu mai vrei să comanzi în oraş şi totuşi îţi doreşti mai mult decât un sandviş pentru tine sau pentru toată familia, iată trei preparate care te vor încânta.

Soluţia la îndemână pentru o cină pregătită în timpul săptămânii este să mizezi pe mâncăruri care se pot găti într-un singur vas, fie că vorbim de un preparat la tavă, fie de o mâncare gătită încet. De multe ori, nu trebuie decât să alegi şi să pregăteşti ingredientele, să le condimentezi, să le pui într-un vas şi să laşi cuptorul sau aragazul să facă treaba în locul tău.

Avem 3 preopuneri deosebite. Care e preferata ta?

Pui cu sos de lămâie şi cartofi

Ingrediente

6 pulpe cu os 5-6 cartofi medii 250 ml supă de pui sau apă 1 lămâie bio unt, pentru uns verdeaţă, pentru decor Pentru marinadă: 2 linguri ulei de măsline 1 lingură zeamă de lămâie 4-5 căţei de usturoi zdrobiţi 1 lingură miere 1 linguriţă rozmarin uscat sare piper

Speli carnea, o usuci, apoi tai pulpele jumătăţi. Cureţi, speli şi tai cartofii cuburi mari. Într-un bol, amesteci ingredientele pentru marinaşă şi potriveşti gustul de sare şi piper. Ungi carnea cu amestecul din bol şi o transferi într-o tavă unsă cu puţin unt. Aşezi pe margini cartofii şi lămâia taiată felii.

Asezonezi cartofii cu sare şi piper după gust, apoi torni supa de pui sau apa. Dai tava la cuptor, la 180 °C, o oră, până ce carnea s-a frăgezit şi cartofii s-au copt. Decorezi preparatul cu verdeaţă proaspăt tocată şi îl serveşti cald.

Mazăre cu bacon

shutterstock 90720463 jpg jpeg

800 g mazăre congelată

3 căţei de usturoi

250 g bacon

1 lingură unt

sare

piper

Într-un vas, prăjeşti în unt baconul tăiat cubuleţe, la foc mic, până capătă o culoare aurie. Presari usturoiul dat prin răzătoarea mică, adaugi mazărea, torni puţină apă şi asezonezi cu sare şi piper, după gust. Amesteci şi fierbi sub capac, la foc mediu, aproximativ 20 de minute, până ce mazărea s-a înmuiat. Serveşti mâncarea caldă, cu pâine proaspătă.

Budincă de paste cu ciuperci

shutterstock 2014885559 jpg jpeg

Ingrediente

300 g pste scurte, după preferinţă

300 g ciuperci de pădure

1 ceapă

2 linguri pesmet

2 ouă

200 ml smântână de gătit

sare

piper

2 linguri ulei

100 g caşcaval ras

unt, pentru uns tava

verdeaţa preferată, pentru decor

Fierbi pastele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Între timp, toci ceapa şi o căleşti în ulei, iar când e rumenită adaugi ciupercile spălate şi tăiate şi laşi pe foc până când scade toată zeama, amestecând ocazional.

Baţi ouăle cu sare, piper şi smântâna lichidă, le amesteci cu pastele scurse, adaugi ciupercile şi pesmetul, apoi omogenizezi amestecul. Ungi o tavă cu unt şi torni compoziţia, o nivelezi, apoi o dai la cuptor, la foc mediu, până se rumeneşte frumos budinca.

La final, presari caşcavalul ras şi o mai dai 10-15 minute la cuptor, să se gratineze. Decorezi cu verdeaţă proaspătă.

FOTO Shutterstock