3 reţete cu brânză. Ce să mănânci în săptămâna de dinaintea Postului Paştelui
Doar câteva zile ne despart de Postul Paştelui 2022, care va începe pe 7 martie. Este cel mai lung şi cel mai strict post din an, având doar câteva dezlegări. Restricţiile culinare au început deja, astfel că din această săptămână carnea este interzisă.
Pentru ortodocşi, Postul Paştelui 2022 începe pe 7 martie şi se încheie pe 23 aprilie. Este un post dificil chiar şi pentru cei obişnuiţi cu perioade lungi de restricţii alimentare, mai ales că nu are atât de multe dezlegări la peşte precum postul Crăciunului. O restricţie parţială a început deja: carnea nu mai este permisă în săptămâna premergătoare postului Paştelui, ci doar lactatele şi brânzeturile.
Am ales pentru tine 3 reţete uşoare cu brânză, astfel încât să mănânci variat în aceste zile.
Plăcintă dobrogeană cu brânză
Ingrediente
450 g foi subţiri de plăcintă
700 g telemea sărată, veche
3 ouă
2 linguri smântână fermentată
70 g unt
200 ml lapte
Dai brânza telemea prin răzătoare şi o amesteci cu smântâna şi cu 2 ouă, apoi o pui la frigider. Decongelezi foile de plăcintă şi topeşti untul. Iei fiecare foaie de plăcintă şi o ungi cu unt. Aşezi trei foi de plăcintă una peste alta şi întinzi câteva linguri din umplutura de brânză. Rulezi şi aşezi într-o tavă unsă cu unt, în formă circulară. Repeţi până când termini ingredientele.
Baţi oul rămas cu laptele, torni peste plăcintă şi înţepi cu un cuţit din loc în loc. Preîncălzeşti cuptorul la 180 ˚C, iar când lichidul e absorbit dai tava la cuptor şi coci plăcinta 40-45 de minute. Serveşti dobrogeana caldă sau rece.
Feta coaptă cu roşii şi măsline
300 g brânză feta
50 ml ulei de măsline extravirgin
150 g măsline verzi, fără sâmburi
10-12 roşii cherry
1 ceapă roşie
2 crenguţe de rozmarin
piper negru
Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Într-un vas termorezistent, pui feta în mijloc, apoi torni uleiul. Aşezi măslinele în jurul bucăţii de brânză, adaugi roşiile cherry, ceapa tăiată felii şi crenguţele de rozmarin. Presari piper, după gust.
Dai tava la cuptor 20-25 de minute până ce brânza s-a înmuiat şi a căpătat o crustă arămie. Serveşti cu pâine prăjită şi decorezi preparatul după imaginaţie.
Gustare caldă cu spanac şi brânzeturi
Ingrediente
400 g spanac congelat
1 ceapă
2 căţei de usturoi
20 g unt
50 g mozzarella
50 g mascarpone
50 g caşcaval (Gouda, parmezan, Emmentaler etc.)
50 ml smântână pentru gătit (15% grăsime)
sare
piper alb, măcinat
Laşi spanacul la decongelat. Tai ceapa mărunt şi o căleşti în unt, la foc mic, până devine translucidă. Adaugi spanacul şi îl sotezi până scade toată zeama. Îl iei de pe foc şi încorporezi smântâna, mascarpone, usturoiul zdrobit şi mozzarella dată prin răzătoarea mare. Condimentezi cu sare şi piper, după gust.
Transferi compoziţia într-un vas ceramic, presari caşcavalul ras şi laşi să se gratineze, 10-15 minute, la 180 °C. Serveşti preparatul cu pâine prăjită.
FOTRO Shutterstock