7 Tipuri de Paste Făinoase Fără Gluten Pentru o Dietă Sănătoasă

1 clickpb paste fainoase jpg jpeg

Cel mai mare beneficiu al pastelor făcute din orez, porumb, quinoa este că nu conţin gluten proteic. Acestea sunt consumate în special de persoanele cu intoleranţă la gluten, dar şi de cei care doresc să urmeze o alimentaţie sănătoasă.

Dacă ai intoleranţă la gluten, suferi de boala celiacă sau alergie la grâu, consumul de gluten provoacă reacţii adverse, cum ar fi balonare, gaze, diaree, constipaţie, dureri de cap, oboseală sau anemie. Chiar dacă nu experimentezi niciun simptom evident de la consumul de gluten, îţi poţi deteriora intestinele şi te vei confrunta cu complicaţii de sănătate în timp. Alegerea pastelor fără gluten îţi permite să te bucuri de o varietate de opţiuni alimentare fără a-ţi pune sănătatea în pericol.

Pastele fără gluten variază în conţinutul de nutrienţi, în funcţie de boabele folosite pentru a le produce. Pastele fără gluten făcute cu cereale integrale quinoa, amarant şi hrişcă sunt mai bogate în proteine decât pastele fără gluten făcute din amidon rafinat obţinut din orezul alb şi făină.

Glutenul este un subiect frecvent în ultima vreme. Intoleranţa la gluten este una dintre cele mai răspândite tipuri de intoleranţe. Cei care se confruntă cu probleme digestive şi adopta un regim alimentar din care sunt eliminate toate acele produse care conţin gluten, pot avea un stil de viaţă normal, fără disconfortul pe care aceste simptome asociate intoleranţei le produc.

Persoanele care suferă de boala celiacă sunt cele care sunt nevoite să elimine produsele care conţin gluten din alimentaţia lor. Boala celiacă este o afecţiune digestivă cronică care rezultă de la o reacţie imună la o proteină din gluten ce se găseşte în grâu, orz, secară, mei şi uneori în ovăz.

Şi nu doar persoanele care suferă de boala celiacă renunţă treptat să mai consume ingrediente care conţin gluten, ci şi cei care suferă de sindromul intestinului iritabil sau boala crohn sau colită, care sunt forme de boli inflamatorii intestinale. Produsele care nu conţin gluten contribuie la sănătatea digestivă, ceea ce reprezintă un aspect fundamental pentru o stare de sănătate cât mai bună.

Să urmezi o dietă fără gluten în zilele noastre nu este chiar atât de dificil. Există multe opţiuni şi aproape pentru orice produs clasic, care conţine gluten, există şi varianta fără gluten. Printre cele mai căutate produse fără gluten se numără de departe pastele, apreciate atât de adulţi, cât şi de copii. Iată 7 tipuri de paste făinoase fără gluten pe care le poţi consuma, dacă şi tu te confrunţi cu probleme digestive sau dacă ai decis pur şi simplu să elimini glutenul din dieta ta.

paste făinoase fără gluten

Penne cu quinoa

Pennele cu quinoa sunt un substitut fără gluten pentru pastele clasice. Acestea sunt făcute din quinoa amestecată cu alte cereale, cum ar fi porumbul şi orezul. Quinoa este o cereală integrală populară, bogată în nutrienţi. Quinoa oferă o doză consistentă din toţi cei nouă aminoacizi esenţiali de care are nevoie organismul uman.

Paste din orez brun

Pastele din orez brun sunt printre cele mai căutate sortimente fără gluten. Textura gumată şi aroma specială le fac să fie un înlocuitor perfect al pastelor clasice. Pastele din orez brun sunt o bună sursă de fibre şi micronutrienţi precum magneziu şi seleniul.

Penne din hrişcă

Pastele din hrişcă sunt, de asemenea, un sortiment căutat de cei care urmează o dietă fără gluten. Hrişca este o pseudocereală cu multiple beneficii pentru sănătate. Totodată, hrişca este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate înaltă, uşor digerabile.

Spaghete fără gluten

Dintre toate categoriile de paste, spaghetele sunt de departe cele mai populare şi apreciate de toţi cei care iubesc acest preparat. Persoanele care se confruntă cu intoleranţă la gluten pot consuma acest sortiment, având posibilitatea să aleagă alternativele care nu conţin gluten.

Pastele de năut

Pastele de năut sunt destul de recent intrate în atenţia celor care nu consumă gluten. Acestea sunt o alternativă sănătoasă şi gustoasă. Pastele au o uşoară aromă de năut şi textură gumată. Năutul este o leguminoasă bogată în proteine şi fibre, extrem de benefice pentru sănătate.

Paste integrale multicereale

Multe tipuri de paste fără gluten sunt făcute folosind un amestec de cereale diferite, inclusiv porumb, mei, hrişcă, quinoa, orez şi amarant, o alternativă sănătoasă pentru toţi cei care vor să renunţe la gluten.

Paste din grâu dur

Când alegi paste din grâu dur este important să ştii că în primul rând ai ales o alternativă săracă în calorii. Aşadar, pastele din grâu dur se recomandă să fie consumate inclusiv de persoanele care urmează o dietă pentru a scapă de kilogramele în plus. Pastele din grâu dur sunt bogate în vitamine şi nutrienţi importanţi şi au indice glicemic scăzut.