Atlasul gusturilor: Bom apetite din Brazilia

brazilia jpg

Bucătăria braziliană are o tradiție culinară bogată și variată, influențată de poziționarea geografică și de istoria sa. Aceasta diferă semnificativ de la o regiune la alta datorită influenței culturilor indigene, europene, africane și asiatice.

Iată câteva aspecte cheie ale preparatelor din această țară!

Brazilia nu înseamnă doar celebra carne de vită ce a făcut înconjurul lumii, ci și o serie de preparate pe bază de orez și fasole, alimente specifice meselor tradiționale, servite cu felul principal. Această combinație se numește „arroz e feijão“ și însoțește diverse feluri de carne. Feijoada este felul de mâncare național al Braziliei, o tocană consistentă și aromată, făcută cu fasole neagră și diverse bucăți de carne de porc și de vită, cum ar fi cârnați, slănină și afumături.

De obicei, se servește cu orez, verdeață, farofa (făină de manioc prăjită) și felii de portocale. Churrasco este bine-cunoscutul grătar brazilian, renumit pentru varietatea de carne, în special bucăți de vită. Frigăruile de carne sunt asezonate cu sare, adesea servite cu farofa și sos vinegretă.

Moqueca este o tocană de fructe de mare făcută cu pește, creveți și alte crustacee, gătită în lapte de cocos, cu roșii, ceapă, usturoi și ulei de palmier. Este o mâncare tradițională în regiunile de coastă ale Braziliei. Un alt preparat foarte cunoscut printre mâncărurile stradale este coxinha, un fel de crochetă crocantă umplută cu carne de pui și cremă de brânză, modelată sub formă de pară. Escondidinho este o caserolă tradițională braziliană, care arată ca musacaua și poate fi făcută cu o varietate de ingrediente – carne de vită, pui, pește, porc sau creveți și piure de cartofi.

Ca desert, poți încerca acasă prăjitura Brigadeiro, un fel de negresă făcută din lapte condensat, cacao, unt și fulgi de ciocolată. Te invităm, așadar, la o masă completă în stil sud-american!

Escondidinho, plăcinta ciobanului

escondidinho jpg

Ingrediente

Pentru piure

1 kg cartofi

2 linguri unt moale

½ cană lapte sare și piper

2 căni brânză cheddar, rasă

Pentru umplutură

6 fâșii groase de bacon, cubulețe

½ ceapă galbenă tocată

2 căței de usturoi tocați

700 g carne tocată de pui, călită puțin

1 cană boabe de porumb din conservă

¼ cană pătrunjel tocat sau coriandru

½ cană vin alb, sec

1½ cană sos de roșii

1 linguriță cimbru uscat

sare și pipe

Mod de preparare

Fierbi cartofii pentru piure și îi pasezi împreună cu untul, laptele, sare și piper după gust. Dai deoparte.

Într-o tigaie, călești puțin cubulețele de bacon și le scoți pe o farfurie. În aceeași tigaie, călești ceapa tocată până devine translucidă, adaugi usturoiul și mai amesteci puțin, apoi adaugi carnea tocată de pui, prăjită în prealabil, cimbrul și vinul. Când lichidul s-a evaporat, adaugi sosul de roșii și baconul, pui sare și piper după gust și mai lași la fiert vasul acoperit cu capac încă 5 minute.Dai de pe foc și amesteci cu verdeața și boabele de porumb.

Într-un vas de fontă, pui amestecul de carne și îl acoperi cu piureul preparat deja, iar deasupra pui brânza cheddar, repartizând-o uniform. Dai la cuptor 30-40 de minute, până se rumenește la suprafață. Se poate servi cu smântână.

Brigadeiro, prăjitura brigadierului

prajitura brigadierului jpg

Ingrediente

Pentru blat

8 ouă

300 ml lapte

255 ml ulei

360 g zahăr brun

365 g făină

4 lingurițe extract de vanilie

40 g cacao

2 lingurițe praf de copt

1 linguriță bicarbonat de sodiu sare

Pentru sirop

3 linguri pudră de cacao

2 linguri zahăr

1/4 cană lapte

1/2 cană smântână grasă

1 linguriță extract de vanilie

1 linguriță coniac

Pentru umplutură

2 cutii lapte condensat

280 g ciocolată amăruie, tăiată mare

2 linguri unt

225 ml frișcă lichidă

Pentru glazură

1 cutie lapte condensat

300 g ciocolată amăruie, tăiată mare

2 linguri unt ciocolată, pentru decor

Mod de preparare

Tapetezi cu hârtie de copt 2 forme de tort și le lași deoparte.

Într-un castron, bați ouăle și le combini cu laptele, uleiul și vanilia, apoi adaugi zahărul brun și continui să amesteci. Cerni toate ingredientele uscate și le adaugi în crema de lapte, apoi le mixezi bine să nu facă cocoloașe, până obții un aluat fin. Pui aluatul în tăvile de tort și dai la cuptor aproximativ 50 de minute sau până trece testul scobitorii. Scoți și lași la răcit la temperatura camerei.

Pentru sirop, combini toate ingredientele într-o cratiță, mai puțin vanilia și coniacul și aduci la punctul de fierbere, dai de pe foc, apoi adaugi și vanilia și coniacul și lași la răcit.

Pentru umplutură, într-o oală nonaderentă, combini laptele condensat cu ciocolata și untul și lași să fiarbă la foc mic, amestecând continuu, aproximativ 10 minute. Dai de pe foc și adaugi frișca lichidă pe care o încorporezi ușor, cu o spatulă și lași la răcit la temperatura camerei.

Tai bucățile de blat pe lung astfel încât să obții 4. Așezi prima bucată de blat, pui deasupra siropul cu vanilie și coniac, apoi un rând de umplutură cu ciocolată și repeți până termini blatul. Dai tortul la congelator 30 de minute înainte de a-i pune glazura.

Pentru glazură, topești pe foc ciocolata în laptele condensat încins, amestecat cu unt. Când s-a mai răcit, scoți tortul de la congelator, torni glazura și ornezi cu ciocolată. Lași la frigider peste noapte.

Coxinha

coxinha jpg

Ingrediente

1½ kg piept de pui dezosat, fără piele

5 căni supă de pui

1 morcov

2 cepe medii

2 foi de dafin

250 g cremă de brânză tartinabilă

sucul de la 1 limetă

2 căței de usturoi

2 ouă mari

2 linguri unt

3 căni făină

3 căni pesmet fin

ulei, pentru prăjit

sare și piper

Mod de preparare

Toci puiul în fâșii foarte mici sau îl bagi în robotul de bucătărie, apoi îl amesteci cu crema de brânză și cu sucul de limetă.

Toci ceapa rămasă și usturoiul și le călești în 2 linguri de unt până devin aurii, apoi torni acest amestec peste crema de pui și omogenizezi bine. Asezonezi cu sare și piper și dai la frigider 1 oră.

Măsori câte căni de supă de pui ți-au rămas, apoi torni supa într-o cratiță și aduci la punctul de fierbere. Combini supa cu atâtea căni de făină câte căni de supă ai pus pe foc și amesteci până obții un aluat mai tare. Iei de pe foc și lași la frigider 1 oră.

Scoți aluatul de la frigider și modelezi coxinha în forma unei mingi de golf, apoi scobești mijlocul pentru umplutură.

Adaugi în scobitură crema de pui, sigilezi și formezi niște pere țuguiate din aluat. Le așezi pe un platou pe care ai pus hârtie de copt.

Bați ouăle, apoi dai fiecare coxinha prin ou și pesmet, le lași la rece 1 oră, apoi le prăjești în ulei încins. Se servesc calde.