Balmoş în dovleac copt, după reţeta chefului Alex Petricean

2 balmos dovleac chef alex petricean jpg jpeg

Alex Petricean, unul dintre cei mai cunoscuţi chefi din România, este renumit pentru preparatele sale care îşi au originea în bucătăria românească. Principiul după care se ghidează este simplu: foloseşte numai ingrediente locale şi de seon. Astfel, cu multă muncă şi inventivitate, mâncărurile pe care le ştim cu toţii sunt total transformate, aşa cum este şi acest balmoş în dovleac copt. bucătăria de acasă.

 

Călătoria culinară a lui Alex Petricean a început odată cu primul sezon „Masterchef“, unde a ocupat locul al treilea şi a primit porecla D’Artagnan.  Paşii l-au purtat din platoul „Masterchef“ în bucătării profesioniste, în ţară şi în străinătate, până ce şi-a deschis propriul restaurant, Noua, în urmă cu câţiva ani.

Alex Petricean spune că nu reinterpretează mâncarea tradiţională românească ci aduce propria viziune asupra bucătăriei româneşti. „Chiar dacă nu am fost mereu pasionat de gătit, am fost întotdeauna pasionat de mâncare, încă de când eram mic. Am mâncat în multe restaurante, am stat foarte mult lângă mama şi lângă bunicii mei, când găteau preparate tradiţionale. E o viziune din trecutul meu, eu sunt călăuzit de acele gusturi, acolo vreau să ajung şi să transmit şi eu o emoţie prin mâncarea pe care o fac. De asta spun că este o nouă bucătărie“, mărturiseşte Alex.

Folosind numai ingrediente locale, de sezon, puteţi să le recompuneţi oricând în bucătăria de acasă, reţeta de Balmoş în dovleac copt, creată ce Alex Petricean pentru citirorii Click! Poftă bună!.

Balmoş în dovleac copt

Ingrediente:

1 dovleac plăcintar mediu

30 ml ulei de dovleac presat la rece

75 ml borş

½ linguriţă sare

Pentru balmoş:

1 l lapte

200 g mălai fin

150 g brânză de burduf

Pentru decor:

20 g seminţe de dovleac

Cureţi dovleacul de coajă şi de seminţe, apoi îl tai felii rotunde, groase de 2 centimetri. Cu un inel metalic sau cu un cuţit tai partea din mijloc a fiecărei felii, astfel încât să formezi un locaş în care vei aşeza balmoşul.

Ungi feliile cu 10 ml de ulei de dovleac, condimentezi cu sare şi dai la cuptor, la 200 ºC, 15 minute. Scoţi din cuptor şi le laşi să se răcorească.

Coci şi resturile obţinute din scobirea feliilor de dovleac, le pasezi în blender cu borşul şi cu 20 ml de ulei de dovleac, ca să obţii un piure fin. Adaugi sare, după gust.

Faci o mămăligă cremoasă din lapte şi mălai, în care, la final, adaugi brânza de burduf. Omogenizezi balmoşul şi torni din el în fiecare felie de dovleac copt. Ornezi cu piure de dovleac, turnat cu un poş.

Decorezi preparatul cu seminţe de dovleac rumenite un minut într-o tigaie şi tocate grosier.