Brioşe cu zmeură şi glazură

1 shutterstock 438981583 jpg jpeg

Brioşele sunt unul dintre cele mai versatile deserturi. Pot avea un blat pufos sau dens, pot avea în compoziţie fructe, ciocolată sau nuci, pot avea sau nu topping sau glazură, doar imaginaţie să ai. Noi îţi propunem această reţetă, dar poţi înlocui zmeura cu fructele tale preferate!

Ingrediente

Pentru aluat:

90 g unt

5 albuşuri

60 g făină de migdale

70 g făină albă

160 g zahăr pudră

1 praf de sare

3 g praf de copt

1 linguriţă extract de vanilie

100 g zmeură

Pentru glazură:

50 g zahăr pudră

1 linguriţă zeamă de lămâie

zmeură proaspătă, pentru decor

Pui untul la topit într-o cratiţă antiaderentă. Îl ţii pe foc mic până devine uşor arămiu şi începe să miroasă a nuci. Dai deoparte la răcorit.

Cerni făina de migdale împreună cu făina şi cu zahărul pudră. Adaugi sarea, apoi torni albuşurile, extractul de vanilie şi amesteci cu un tel pară, până ce obţii un aluat gros, dar care curge. Începi să torni untul în fir subţire şi amesteci până ce e complet încorporat. Acoperi castronul cu folie alimentară şi îl dai la frigider două ore.

Ungi formele de brioşe cu puţin unt şi le tapetezi cu făină. Scoţi aluatul din frigider, pui câte o lingură în fiecare formă, adaugi 3-4 fructe de zmeură, apoi încă o lingură de aluat. Le dai la cuptorul preîncălzit şi le coci 6 minute la 200 °C, apoi încă 8-9 minute la 180 °C. Le scoţi din forme, le pui pe un grătar şi le laşi la răcit.

Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie. Cu o linguriţă, laşi glazura să curgă peste brioşe, formând modelul dorit. Ornezi cu zmeură proaspătă.

SFAT: Există mai multe moduri de a prepara o glazură lucioasă pe bază de zahăr pudră. Poţi amesteca zahărul cu zeamă de lămâie sau cu albuş de ou. În ambele cazuri, tornă peste zahăr o cantitate mică de lichid, până ajungi la consistenţa dorită. De asemenea, poţi obţine glazura combinând zahăr pudră cu cremă de brânză, în proporţie de 2 la 1.

FOTO Shutterstock