Ce mâncare i-a marcat copilăria lui Florin Dumitrescu. Iată reţeta bunicii lui

1 shutterstock 1707438982 jpg jpeg

Chiar dacă astăzi creează farfurii sofisticate, din ingrediente speciale, una dintre mâncărurile preferate ale lui Florin Dumitrescu este mai simplă decât ne-am putea închipui. Însă adună în ea toate amintirile şi gustul copilăriei sale, după cum el însuşi mărturiseşte.

Mâncarea preferată a lui Florin Dumitrescu este şi preferata multor români. Din ingrediente simple şi ieftine, însă, se poate face un preparat extraordinar de gustoasă.

Mâncarea de pipote cu sos de roşii şi ceapă i-a marcat copilăria, iar preparatul este şi acum unul dintre favoritele sale, după cum mărturiseşte.

„Am să vă spun reţeta aşa cum îmi amintesc eu că o făcea bunica mea. Nu o să pot să vă dau cantităţile, pentru că nu le-am descoperit nici eu încă, dar ştiu cu certitudine ingredientele şi paşii. Când eram mic, aveam nevoie de mâncare ca să nu mai mănânc doar pâine. Practic, mâncarea era garnitura pâinii pentru mine. Iar cea mai bună «garnitură» dintre toate era tocana de pipote de pui gătită de bunica mea... erau atât de bune cu sosul acela uşor dulceag. Doar faptul că scriu despre pipote, cu carnea lor uşor gumoasă, care te obligă să mesteci puţin mai mult, despre sosul de roşii dulce şi bucăţile de ceapă... mă face şi azi să salivez de poftă şi îmi aduc aminte cu drag de acea perioadă“, povestea chef Florin Dumitrescu în cartea sa „Găteşte cu mine“, apărută la editura Libris.

Iată cum se prepară această delicioasă tocăniţă.

Ingrediente

pipote de pui

ceapă albă

pastă de tomate

usturoi

foi de dafin

pătrunjel verde

roşii

ulei

sare

piper

Mai întâi, fierbi pipotele în apă cu puţină sare, îndepărtând spuma care se ridică la suprafaţă ori de câte ori e nevoie.

Între timp, toci ceapa şi o prăjeşti în ulei de floarea-soarelui cu o foaie de dafin şi cu câţiva căţei de usturoi tocaţi.

Când pipotele sunt fierte, le pui în cratiţă, peşte ceapă, împreună cu roşiile tocate şi puţină apă. Adaugi şi puţină pastă de tomate şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Laşi totul să fiarbă până ajunge la consistenţa unui sos. La final, presari pătrunjelul tocat. Serveşti imediat, cu pâine de casă.

FOTO Shutterstock