Clătite secuieşti cu smântână, după reţeta lui Horia Vîrlan: preparatul pe care trebuie să-l încerci!

1 shutterstock 782780734 jpg jpeg

Mâncărurile secuieşti sunt bogate, apetisante, pline de sosuri şi arome. Chef Horia Vîrlan, cunoscător ar bucătăriei tradiţionale, vă propune aceste delicioase clătite, numai bune pentru prânz cină.

Oricine ajunge în Secuime trebuie să încerce mâncarea. Gătită de mame şi de bunici, te duce cu gândul acasă, la acele preparate care te încălzesc şi te binedispun. Mâncărurile de aici sunt bogate, în general pe bază de carne, cu sosuri onctuoase şi delicioase. De la gulaş la cârnaţi, de la rulade cu carne la găluşte şi varză murată, de la combinaţii sărat-dulce (preparate cu carne şi frucre: mere, prune uscate etc) la mâncăruri consistente cu cartofi şi sosuri din smântână, toate aceste bunătăţi fac parte din repertoriul gastronomic al secuilor.

Iar dacă nu ajungi să le deguşti la ele acasă, le poţi prepara chiar tu. Reţeta lui Horia Vîrlan este una dintre mâncprurile secuieşti pe care trebuie neapărat să le încerci.

Ingrediente

Pentru clătite:

1 şi ½ căni lapte

½  cană apă minerală

1 lingură ulei

3 ouă

1 şi ½ căni făină

½ linguriţă sare

Pentru umplutură:

600 g friptură de porc

1 ceapă

2 linguri ulei de floarea-soarelui

1 cană smântână fermentată

1 cană sos de roşii

1 vârf de cuţit cimbru tocat

1 linguriţă pătrunjel tocat

½ linguriţă piper negru măcinat

½ linguriţă sare

Bateţi ouăle cu sare, apoi adăugaţi uleiul, laptele, apa minerală, iar la sfârşit, făina. Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei smântâni subţiri. Lăsaţi aluatul să se odihnească 20-30 de minute (prin amestecarea energică a fainii cu apă şi lapte, se dezvoltă glutenul, care conferă elasticitate aluatului, iar la prăjit, clătitele se strâng. Dacă, în schimb, lăsăm aluatul să se odihnească puţin, acesta îşi pierde din elasticitate şi clătitele îşi păstrează forma).

Tăiaţi ceapa peştişori, apoi încingeţi o lingură de ului şi căliţi ceapa. Tăiaţi carnea bucăţele, apoi tocaţi-o împreună cu ceapa călită în maşina de tocat. Adăugaţi 2-3 linguri cu smântână, cimbrul şi pătrunjelul tocat, apoi asezonaţi cu sare şi piper.

Prăjiţi clătite din aluatul gata preparat, apoi împărţiţi în mod egal umplutura pe mijlocul acestora. Împăturiţi clătitele în formă de plic, încingeţi restul de ulei într-o tigaie cu marginile înalte şi rumeniţi-le uşor pe ambele părţi. Serviţi clătitele cu sos de roşii şi cu smântână, decorate după dorinţă.