Cl─âtite secuie┼čti cu sm├ónt├ón─â, dup─â re┼úeta lui Horia V├«rlan: preparatul pe care trebuie s─â-l ├«ncerci!

1 shutterstock 782780734 jpg jpeg

M├ónc─ârurile secuie┼čti sunt bogate, apetisante, pline de sosuri ┼či arome. Chef Horia V├«rlan, cunosc─âtor ar buc─ât─âriei tradi┼úionale, v─â propune aceste delicioase cl─âtite, numai bune pentru pr├ónz cin─â.

Oricine ajunge ├«n Secuime trebuie s─â ├«ncerce m├óncarea. G─âtit─â de mame ┼či de bunici, te duce cu g├óndul acas─â, la acele preparate care te ├«nc─âlzesc ┼či te binedispun. M├ónc─ârurile de aici sunt bogate, ├«n general pe baz─â de carne, cu sosuri onctuoase ┼či delicioase. De la gula┼č la c├órna┼úi, de la rulade cu carne la g─âlu┼čte ┼či varz─â murat─â, de la combina┼úii s─ârat-dulce (preparate cu carne ┼či frucre: mere, prune uscate etc) la m├ónc─âruri consistente cu cartofi ┼či sosuri din sm├ónt├ón─â, toate aceste bun─ât─â┼úi fac parte din repertoriul gastronomic al secuilor.

Iar dac─â nu ajungi s─â le degu┼čti la ele acas─â, le po┼úi prepara chiar tu. Re┼úeta lui Horia V├«rlan este una dintre m├óncprurile secuie┼čti pe care trebuie neap─ârat s─â le ├«ncerci.

Ingrediente

Pentru cl─âtite:

1 ┼či ┬Ż c─âni lapte

┬Ż  can─â ap─â mineral─â

1 lingur─â ulei

3 ou─â

1 ┼či ┬Ż c─âni f─âin─â

┬Ż linguri┼ú─â sare

Pentru umplutur─â:

600 g friptur─â de porc

1 ceap─â

2 linguri ulei de floarea-soarelui

1 cană smântână fermentată

1 can─â sos de ro┼čii

1 vârf de cuţit cimbru tocat

1 linguriţă pătrunjel tocat

┬Ż linguri┼ú─â piper negru m─âcinat

┬Ż linguri┼ú─â sare

Bate┼úi ou─âle cu sare, apoi ad─âuga┼úi uleiul, laptele, apa mineral─â, iar la sf├ór┼čit, f─âina. Aluatul trebuie s─â aib─â consisten┼úa unei sm├ónt├óni sub┼úiri. L─âsa┼úi aluatul s─â se odihneasc─â 20-30 de minute (prin amestecarea energic─â a fainii cu ap─â ┼či lapte, se dezvolt─â glutenul, care confer─â elasticitate aluatului, iar la pr─âjit, cl─âtitele se str├óng. Dac─â, ├«n schimb, l─âs─âm aluatul s─â se odihneasc─â pu┼úin, acesta ├«┼či pierde din elasticitate ┼či cl─âtitele ├«┼či p─âstreaz─â forma).

T─âia┼úi ceapa pe┼čti┼čori, apoi ├«ncinge┼úi o lingur─â de ului ┼či c─âli┼úi ceapa. T─âia┼úi carnea buc─â┼úele, apoi toca┼úi-o ├«mpreun─â cu ceapa c─âlit─â ├«n ma┼čina de tocat. Ad─âuga┼úi 2-3 linguri cu sm├ónt├ón─â, cimbrul ┼či p─âtrunjelul tocat, apoi asezona┼úi cu sare ┼či piper.

Pr─âji┼úi cl─âtite din aluatul gata preparat, apoi ├«mp─âr┼úi┼úi ├«n mod egal umplutura pe mijlocul acestora. ├Ämp─âturi┼úi cl─âtitele ├«n form─â de plic, ├«ncinge┼úi restul de ulei ├«ntr-o tigaie cu marginile ├«nalte ┼či rumeni┼úi-le u┼čor pe ambele p─âr┼úi. Servi┼úi cl─âtitele cu sos de ro┼čii ┼či cu sm├ónt├ón─â, decorate dup─â dorin┼ú─â.



Recente

zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg
copil mancare sanatoasa shutterstock 376928611 jpg
salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg