Cornuri calde și pufoase făcute în casă. În variantă sărată și dulce

Fie că le prepari pentru micul dejun sau pentru o gustare, aceste cornuri pufoase sunt deosebit de gustoase. Le poți face cu umplutură sărată sau dulce, căci sunt potrivite pentru toate gusturile. Orice variantă preferi, cu greu te poți opri doar la unul. Încearcă această rețetă și nu vei regreta!

cornuri pufoase shutterstock 1835704870 jpg

Poți umple cornurile cu umplutură dulce sau sărată FOTO Shutterstock

Cornuri pufoase

Ingrediente

Pentru aluat:

200 ml lapte

3 ouă

25 g drojdie proaspătă

50 g zahăr

450-500 g făină

80 g unt

½ linguriță sare

1 ou, pentru uns

Pentru umplutura sărată:

200 g cașcaval

150 g șuncă de Praga

Pentru umplutura dulce:

350 g cremă de ciocolată

sau 350 g gem, după preferință

Dizolvi drojdia în 100 ml de lapte călduţ, în care ai adăugat o linguriţă cu zahăr și 50 g de făină. Laşi maiaua să dospească aproximativ 20 de minute, într-un loc cald.

Separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă. Separat, mixezi gălbenuşurile cu restul de zahăr și sarea până ce capătă o consistenţă cremoasă. Adaugi maiua, restul de lapte și amesteci. Încorporezi cu mişcări uşoare albuşurile, pui treptat făina rămasă, torni untul topit și răcit şi frămânţi 10 minute. Poți face acest lucru și cu ajutorul mixerului planetar, folosind cârligul pentru aluat. Transferi aluatul într-un bol curat, uns cu puțin ulei. Acoperi vasul cu un prosop şi laşi aluatul să crească aproximativ 90 de minute, până ce îşi dublează volumul. Sau poți lăsa aluatul la dospit la frigider, peste noapte, iar a doua zi coci cornurile pentru micul dejun.

Împarți aluatul în 3 bile și întinzi foi cu diametrul de 25-26 de cm. Dacă le dorești în variantă sărată, presari cașcavalul ras și șunca de Praga tăiată cubulețe. Dacă preferi varianta dulce, le ungi cu un strat subțire de gem sau cremă de ciocolată, Tai fiecare foaie în 6-8 triunghiuri și rulezi de la bază spre vârf.

Aranjezi cornurile în tăvi cu hârtie de copt, le ungi cu ou bătut și le lași la crescut încă 45 de minute. Le coci 25-30 de minute, la 180 °C, până când devin rumene. Le servești calde sau reci.