Cozonac cu migdale. Cea mai bună reţetă de cozonac

Cozonac migdale jpeg

Arhivează această delicioasă reţetă de cozonac cu migdale pentru ocazii precum Paştele sau Crăciunul, dar nu numai. Poţi face cea mai bună reţetă de cozonac în orice anotimp, în orice zi din an.

Ingrediente pentru cea mai bună reţetă de cozonac - Cozonac cu migdale

Pentru aluat 500 g făină 100 ml ulei 1 cub de drojdie 250 ml lapte 150 g zahăr 3 gălbenuşuri sare 2 plicuri zahăr vanilat 1 lingură esenţă de rom coaja rasă de la 1/2 lămâie 1 mână de stafide hârtie pentru copt

300 g nuci măcinate

2 linguri cu vârf cacao

3 albuşuri

50 g zahăr

1 lingură esenţă de rom

220 g zahăr pudră

sucul de la 1 lămâie

1 gălbenuş

Mod de preparare pentru cea mai bună reţetă de cozonac - Cozonac cu migdale

Cerni făina într-un castron mare. În puţin lapte călduţ dizolvi zahărul şi zahărul vanilat.

Pregăteşti maiaua: amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte şi cu două linguri de făină, până se transformă într-o pastă. O laşi la crescut 15 minute. Freci gălbenuşurile cu sarea până se albesc. După ce maiaua a crescut, o pui peste făină şi adaugi gălbenuşurile, esenţa de rom, coaja de lămâie, stafidele şi restul de lapte, câte puţin. Frămânţi bine aluatul de cozonac, cam 30 de minute.

Adaugi uleiul la temperature camerei. Când aluatul pentru cozonac cu migdale face băşicuţe, e gata. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la crescut cam 2 ore. Albuşurile pentru umplutură le baţi spumă tare, adaugi nuca, zahărul, esenţa de rom şi cacaua. Ungi suprafaţa de lucru cu puţin ulei şi întinzi o foaie.

Nu ai nevoie de sucitor, e de-ajuns să tragi de aluat până ajunge la dimensiunea dorită. Întinzi umplutura peste foaie şi rulezi. Îl aşezi într-o formă de cozonac în care ai pus hârtie pentru copt de la Fino şi-l mai laşi la dospit jumătate de oră. Îl ungi cu un gălbenuş şi‑l dai la cuptor 45 de minute, până se rumeneşte. Topeşti zahărul în sucul de lămâie amestecat cu puţină apă.

Scoţi cozonacul cu migdale din cuptor, îl laşi la răcit 15 minute, după care torni deasupra glazura şi stafidele.

Cozonac de post fara framantare

Cozonac de post fara framantare

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac fara dospire

Cozonac fara dospire