Crepes Suzette: reţeta originală franceză

Crepes Suzette ar fi fost inventate de un picolo de 15 ani, la celebra Café de Paris din Monte Carlo, în 1895. Acolo se afla Prinţul de Wales, viitorul rege Eduard al Marii Britanii. Tânărul picolo s-a grăbit să-i servească prinţului desertul, însă clătitele au luat foc. Flambarea a fost exact elementul care a pus în valoare aromele şi l-a făcut pe prinţ să savureze desertul.
Ingrediente
Pentru clătite:
2 ouă mari
100 g făină
1 lingură zahăr
70 ml apă minerală carbogazoasă
120 ml lapte
1 praf de sare
20 g unt
ulei, pentru uns
75 g unt
70 ml suc proaspăt stors de portocale
50 ml coniac
coaja rasă de la 1 portocală bio
50 g zahăr plus 2 linguri
2 portocale
Într-un castron mediu, baţi ouăle, adaugi zahărul, sarea, făina, laptele, apa minerală şi continui să amesteci până ce sunt omogenizate. Torni untul topit şi răcit şi îl încorporezi. Coci clătitele într-o tigaie unsă cu ulei şi le laşi la răcit.
Încingi o tigaie antiaderentă şi pui 50 g de zhăr. Îl laşi să se caramelizeze, torni coniacul, apoi flambezi. Când flacăra s-a stins, adaugi sucul de portocale, coaja rasă de portocale şi untul. Pui din nou la foc mic, adaugi cele 2 linguri de zahăr şi fierbi sosul încă 2-3 minute.
Pliezi clătitele în 4, aşezi câte 2-3 pe farfurie şi torni peste ele câteva linguri de sos. Pui câteva felii de portocală curăţate de pieliţe şi decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock