Creveți saganaki. Cum prepari cei mai buni creveți în sos de roșii cu brânză feta, exact ca în Grecia

Gastronomia grecească este recunoscută pentru bogăţia și diversitatea sa și adună cele mai proaspete și mai sănătoase ingrediente: peşte şi fructe de mare, ulei de măsline, legume și fructe, numeroase produse lactate, carne de miel, porc și pui, miere.

creveti saganaki shutterstock 2103993350 jpg

Creveți saganaki, o mâncare plină de arome mediteraneene FOTO Shutterstock

Mesele grecilor încep cu meze (gustări), împărțite de toți mesenii: tzatziki, salata de icre (tarama), salata grecească, spanakopita (plăcintă cu spanac) și alte aperitive diverse.

Printre cele mai cunoscute și apreciate feluri principale se numără gyros, musaca, avgolemono (supă de pui cu lămâie), pastisio (o plăcintă pe bază de paste și carne), stifado (tocană cu vită).

Fructele de mare și peștele sunt nelipsite, iar unul dintre cele mai iubite preparate, care îmbină în mod spectaculos aromele, este Garides saganaki (creveți cu brânză feta).

Ai nevoie de doar câteva ingrediente pentru a pregăti acest fel delicios, care te va purta imediat pe tărâmurile Greciei.

Ingrediente

1 ceapă

4 căţei de usturoi

4-5 roşii bine coapte (sau 500 ml piure de roșii)

50-60 ml ulei de măsline

400 g creveţi decorticaţi

200 g brânză feta

½ ardei iute, roșu (opțional)

1 lingură suc de lămâie

1 linguriţă oregano uscat

sare

piper

verdeață, pentru decor

Află cum prepari o delicioasă Salată grecească de caracatiţă

Decongelezi creveții, îi speli și îi lași la scurs. Într-o cratiţă antiaderentă, pui la călit în ulei de măsline ceapa tocată. O laşi la foc mediu câteva minute, până devine sticloasă. Adaugi usturoiul zdrobit, ardeiul iute tăiat feliuțe și le sotezi împreună încă 2 minute. Pui și roşiile date prin răzătoarea mare (sau piureul de roșii), amesteci și lași să fiarbă sub capac 10 minute.

Când sosul s-a îngroşat, adaugi creveții, condimentezi cu sare şi piper (ținând cont de faptul că brânza feta e deja sărată), presari oregano şi torni sucul de lămâie.

Omogenizezi, mai fierbi 2-3 minute, apoi presari brânza feta sfărâmată şi transferi cratiţa la cuptor 10 minute, până ce creveții sunt gătiți şi se rumeneşte uşor feta. Serveşti preparatul fierbinte, decorat cu verdeața preferată.