Cum să mănânci corect brânza. 6 sfaturi de la experţi

5 shutterstock 654147118 jpg jpeg

Brânza: unul dintre cele mai delicioase şi consumate alimente! O poţi folosi în nenumărate combinaţii sau o poţi consuma ca atare. Pentru a avea maximum de savoare, trebuie însă respectate câteva reguli pe care mulţi nu le cunosc. Dacă vei proceda aşa, te vei bucura mereu de gustul perfect al brânzeturilor.

În sezonul rece, organismul are nevoie de alimente consistente, săţioase, iar brânza este unul dintre ele. Dacă vrei un aport de vitamine, o poţi adăuga într-o salată.

Salată cu dovleac copt şi haloumi

Salată cu dovleac copt şi haloumi

1 salata 1 jpg jpeg

Dacă doreşti un preparat cald, o poţi combina oricând cu paste sau o poţi introduce într-o tartă.

Tartă cu brânză şi praz

Tartă cu brânză şi praz

2 tarta 5 jpg jpeg

Dacă vrei arome deosebite, poţi folosi multe tipuri de brânzeturi într-un desert.

Tort cu mac, suc de portocale şi cremă de brânză

Tort cu mac, suc de portocale şi cremă de brânză

3 dsc 9809 jpg jpeg

Pentru fiecare dintre aceste variante ai nevoie de brânzeturi de calitate. Cum îşi pot păstra savoarea, aflăm de la expertul britanic Edward Hancock.

aflăm de la expertul britanic Edward Hancock

Nu o ţine în folie de plastic

Consumatorul trebuie să aibă grijă să depoziteze brânza în anumite condiţii şi să o mănânce într-o perioadă scurtă după cumpărare. „Este contraindicat să o păstrezi împachetată în folie alimentară de plastic, deoarece brânza fie se va usca, fie se va umezi. Dacă se usucă, va pierde multă aromă, dacă se umezeşte va mucegăi. O poţi păstra în folie de plastic, cu condiţia să o schimbi zilnic, pentru a lăsa brânza să «respire»“, spune expertul.

Nu o mânca direct din frigider

„Este recomandat să laşi brânza 30 de minute la temperatura camerei, înainte de a o mânca. Ea îşi va intensifica aroma“, explică Edward.

Evită congelarea

Deşi unele tipuri de brânzeturi pot fi congelate, expertul britanic te sfătuieşte să eviţi acest lucru, deoarece gustul poate fi afectat, iar aroma nu va mai avea aceeaşi intensitate.

Păstrează coaja

Multe brânzeturi au drept „ambalaj“ o coajă/crustă. Păstreaz-o şi curăţ-o doar în momentul servirii. Nu numai că va proteja brânza şi nu o va lăsa să se usuce, ci îi va păstra mai bine aroma.

Nu cumpăra brânză rasă

„De obicei, majoritatea brânzeturilor rase şi ambalate conţin şi aditivi adăugaţi pentru o mai bună conservare. Cumpără bucăţi întregi şi răzuieşte-le acasă“, spune Edward.

Cumpără cantităţi mici

„Oricât de bine ai depozita brânza, este recomandat să o mănânci destul de repede după ce o cumperi, pentru a te bucura de savoarea ei. De aceea este bine să cumperi atât cât crezi că vei consuma, singur sau împreună cu familia, în decursul câtorva zile“, încheie expertul.

FOTO: Shutterstock