Falafel, reţeta originală
Fatafit e acea oază din inima Bucureştiului în care uiţi de covrigi, merdenele şi tot streetfood-ul românesc şi te delectezi cu mâncare libaneză. Rabih Sinno, proprietar şi chef, a realizat pentru „Click!Poftă bună!“ această reţetă tradiţională.
- 300 g năut uscat
- 4 căţei usturoi
- 1 ceapă
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 linguriţă praf de ceapă
- ½ linguriţă praf de usturoi
- ½ linguriţă piper alb
- ½ linguriţă pudră de coriandru
- ½ linguriţă pudră de ghimbir
- sare, după gust
- ulei, pentru prăjit
- 2 linguri pastă de susan (tahina)
- 50 ml apă rece
- 2 linguri zeamă lămâie
- 2 căţei usturoi
Pentru servit
- 4 lipii
- 2 roşii
- ardei iuţi, muraţi
- frunze de salată verde
- pastă de susan
Pui năutul într-un vas, îl acoperi cu apă rece şi-l laşi peste noapte să se înmoaie. Îl strecori, îl pui într-un blender şi mixezi până obţii textura bobului de orez. Adaugi ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi toate condimentele. Mixezi din nou până obţii o pastă. Cu mâinile umezite în apă rece, formezi biluţe pe care le prăjeşti în baie de ulei, la 170 °C.
Pentru sos, amesteci pasta de susan cu usturoiul pisat, apa şi zeama de lămâie.
Serveşti falafelul în lipii, cu roşii, salată verde, ardei iuţi muraţi şi pastă de susan.
FOTO Shutterstock