Millefeuille cu cremă de vanilie

Vanilia este cel mai folosit condiment din lume şi aroma preferată a cofetarilor. Este o orhidee polenizată de o singură specie de albine (Melipona). Abia după aceea produce fructele, adică păstăile lungi şi verzi, care sunt culese şi lăsate la uscat între 6 şi 9 luni, până ajung la forma zbârcită şi culoarea maronie-neagră. Preţul final este atât de mare întrucât, în timpul procesului de uscare, păstăile se micşorează chiar şi de 4 ori. Preţul pe kilogram ajunge la 1.500 – 2.000 de euro.
Ingrediente
2 foi aluat foitaj (800 g)
4 gălbenuşuri
1,4 l lapte
320 g zahăr
160 g făină
1 păstaie vanilie
100 g unt
Pentru glazură:
150 g zahăr pudră
1-2 linguri lapte
1 linguriţă cacao
Mixezi gălbenuşurile cu zahărul şi cu seminţele de vanilie. Cerni făina şi continui să amesteci până ce se omogenizează, apoi torni laptele rece în fir subţire. Pui vasul pe foc mediu, amestecând constant, pentru a nu se forma cocoloaşe. După ce clocoteşte, fierbi 4-5 minute, la foc mic, până se îngroaşă crema. Dai deoparte, încorporezi untul şi laşi crema la răcorit. Pui folie alimentară direct peste cremă, pentru a împiedica formarea unei pojghiţe şi o dai la frigider 2 ore.
Pui o foaie de aluat foitaj între două foi de hârtie de copt, apoi între două tăvi de cuptor, astfel încât cea de deasupra să preseze bine aluatul. Dai la cuptor la 170 °C, 20-25 de minute. Foitajul trebuie să fie copt, rumenit şi crocant, dar nu expandat, ci subţire. Repeţi cu a doua foaie de aluat. Le laşi la răcit, apoi tai fiecare foaie în 3 părţi egale.
Asamblezi prăjitura: o foaie, un strat de cremă, nivelezi, încă o foaie şi un strat de cremă. Închei cu o foaie. Repeţi cu restul de foi şi cremă.
Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu laptele. Opreşti 1-2 linguri din compoziţie, iar pe restul o torni peste prăjitură într-un strat subţire şi nivelezi. Încorporezi cacaua în glazura păstrată şi, cu ajutorul unei linguriţe, formezi un model pe prăjitură. Dai la rece 2-3 ore înainte de servire.
FOTO Shutterstock