Piroşti (colţunaşi) cu cartofi, ceapă şi bacon: reţetă ucraineană

1 shutterstock 1675119031 jpg jpeg

Colţunaşii (piroşti) sunt, probabil, cel mai cunoscut preparat din bucătăria ucraineană. Ei sunt o mâncare populară şi în ţările vecine, inclusiv în România, şi sunt preparaţi cu diverse umpluturi. Varianta cu cartofi şi ceapă este cea mai cunoscută şi îndrăgită din bucătăria ucraineană, dar au diverse alte umpluturi: carne, brânză, magiun etc.

Colţunaşii se pot păstra la congelator până la 6 luni. După ce i-ai umplut, îi aşezi în cutii care se închid ermetic, iar între straturi pui foi de hârtie de copt, ca să nu se lipească între ei.

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g făină albă

3 ouă mari

½ linguriţă sare

1 lingură ulei

2-3 linguri apă foarte rece

Pentru umplutură:

500 g cartofi albi

2 legături ceapă verde

1 lingură unt

100 g caşcaval ras

1 ou

sare

piper măcinat

Pentru servit:

50 g unt

2 cepe

200 g bacon

smântână fermentată (25% grăsime)

În vasul robotului, mixezi făina cu ouăle, sarea, uleiul şi apa (sau poţi face această procedură manual, într-un castron mare). Când aluatul e omogen şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, formezi o bilă, o pui într-un bol curat, o acoperi şi o laşi la odihnit 30 de minute.

Speli bine cartofii şi îi pui la fiert în apă cu puţină sare. Între timp, cureţi ceapa verde. O tai mărunt şi o căleşti în unt, cu un praf de sare. Când cartofii sunt fierţi, îi scurgi şi îi laşi la răcorit. Îi cureţi de coajă şi îi pasezi ca pentru piure, apoi îi transferi într-un bol încăpător. Adaugi ceapa călită, oul, caşcavalul ras şi amesteci. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, omogenizezi şi dai deoparte.

Încingi o tigaie antiaderentă şi rumeneşti, la foc mediu, baconul tăiat cubuleţe, până devine crocant. Îl scoţi şi, în grăsimea rămasă, căleşti la foc mic cele două cepe tăiate peştişori. Când sunt caramelizate, le scoţi şi le amesteci cu baconul.

Întinzi o foaie de aluat şi, cu ajutorul unui pahar sau un inel din inox, decupezi cercuri de 7-8 centimetri diametrul. Pui câte o lingură de umplutură, îndoi, apoi sigilezi marginile.

Pui o oală mare cu 3-4 l de apă şi un praf de sare la fiert. Când clocoteşte, adaugi colţunaşii şi, după ce se ridică la suprafaţă, îi mai fierbi aproximativ 3-4 minute. Îi scoţi şi îi stropeşti cu unt topit. Îi serveşti calzi, decoraţi cu ceapa rumenită cu bacon şi cu smântâna fermentată.

FOTO Shutterstock