Prăjitură cu lapte (Tres Leches)

1 shutterstock 1719973435 jpg jpeg

Prăjitura Tres Leches este un desert originar din Mexic, foarte popular în America de Sud, dar şi în alte părţi ale lumii. Foloseşte trei tipuri de produse lactate: lapte de vacă, lapte condensat şi frişcă, de unde şi denumirea sa.

Ingrediente

200 g făină 

4 ouă

100 g zahăr 

220 ml lapte de vacă

80 ml lapte condensat neîndulcit, pentru cafea

75 ml lapte condensat dulce, pentru prăjituri

250 g frişcă bătută

1 praf de sare

1 linguriţă praf de copt

esenţă de vanilie

cacao, pentru decor

Mixezi gălbenuşurile cu jumătate din zahăr, până devin spumă, într-un bol adânc. Torni 120 ml de lapte de vacă, esenţă de vanilie după gust, presari sarea şi amesteci cu un tel. Cerni făina cu praful de copt şi le încorporezi în amestec. 

În alt bol, baţi albuşurile spumă tare cu restul de zahăr. Încorporezi spuma în compoziţia de gălbenuşuri cu ajutorul unei spatule. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, torni compoziţia şi ţii la cuptorul preîncălzit la 160 °C, 20-25 de minute. Când e gata, laşi la răcorit, apoi înţepi blatul din loc în loc cu o furculiţă. 

Într-un bol, torni laptele de vacă rămas, cele două tipuri de lapte condensat şi amesteci. Torni lichidul peste blat şi dai tava deoparte aproximativ o oră. Porţionezi prăjitura, o decorezi cu frişcă bătută şi presari pudră de cacao. O ţii la frigider minimum o oră înainte de servire.

FOTO Shutterstock