Pr─âjitur─â cu sfecl─â ┼či ciocolat─â

1 shutterstock 387461188 jpg jpeg

Despre sfecl─â se spune c─â a crescut chiar ┼či ├«n Gr─âdinile Suspendate din Babilon. ├Än buc─ât─âriile medievale, era nelipsit─â din pl─âcinte ┼či din tocane. Fostul pre┼čedinte al SUA Thomas Jefferson a plantat-o ├«n gr─âdina sa. Sfecla este una dintre cele mai versatile ┼či s─ân─âtoase legume, put├ónd fi folosit─â cu u┼čurin┼ú─â ├«n preparate s─ârate, dulci ┼či ├«n diverse b─âuturi. De la sfecl─â se folosesc at├ót r─âd─âcina, crud─â, coapt─â sau fiart─â, c├ót ┼či frunzele. Aceast─â legum─â are o culoare intens─â, de aceea poate fi folosit─â drept colorant natural, ├«ns─â exist─â ┼či variante de sfecl─â galben─â sau sfecl─â ├«n degrade, alb ┼či roz. ├Än 1747, Andreas Sigismund Marggraf, un chimist din Berlin, a descoperit o metod─â prin care s─â extrag─â zah─ârul din sfecla de zah─âr (o varietate alb─â, cu r─âd─âcina lunguia┼ú─â). Sfecla are o multitudine de beneficii pentru s─ân─âtate, deoarece este plin─â de vitamine, antioxidan┼úi ┼či minerale. Este un bun remediu ├«n afec┼úiuni ale ficatului ┼či stomacului, reduce inflama┼úiile, te ajut─â s─â ├«nt─âre┼čti sistemul imunitar ┼či normalizeaz─â circula┼úia sangvin─â.

  • Por╚Ťii: 1 tav─â
  • Timp total: 1 h 30 min
  • Preg─âtire: 50 min
  • G─âtire: 40 min
  • Categorie: desert, sfecla

Ingrediente

ÔŚĆ 200 g ciocolat─â neagr─â

ÔŚĆ 250 g sfecl─â ro┼čie

ÔŚĆ 4 ou─â

ÔŚĆ 150 g zah─âr

ÔŚĆ 120 g migdale

ÔŚĆ 200 g f─âin─â

ÔŚĆ 1 linguri┼ú─â praf de copt

ÔŚĆ 1 lingur─â pudr─â cacao

Pentru ornat

ÔŚĆ 100 g crem─â de br├ónz─â

ÔŚĆ 125 g zah─âr pudr─â

ÔŚĆ 50 g nuci

Mod de preparare

Tope┼čti ciocolata pe baie de aburi. Cure┼úi sfecla de coaj─â, apoi o dai prin r─âz─âtoarea cu g─âuri mici. Adaugi g─âlbenu┼čurile, ciocolata topit─â ┼či r─âcit─â, zah─ârul, f─âina, migdalele m─âcinate, pudra de cacao ┼či praful de copt. Ba┼úi albu┼čurile spum─â ┼či le ├«ncorporezi ├«n compozi┼úie. Torni amestecul ├«ntr-o tav─â cu h├órtie de copt ┼či ├«l dai la cuptor, la 180 ┬║C. Dup─â 40 de minute, faci testul scobitorii ┼či, dac─â nu e coapt─â, mai la┼či pr─âjitura la cuptor ├«nc─â 10 minute.

Amesteci crema de br├ónz─â cu zah─ârul pudr─â. ├Äntinzi glazura peste pr─âjitura r─âcit─â ┼či ornezi cu nuci tocate.

FOTO: Shutterstock



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Cl─âtite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet ra╚Ť─â fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg