Reţeta zilei de joi. Legume umplute cu grâu

19 02 legume umplute min jpeg

În inima Bărăganului, iarna ca şi vara, grâul ţine loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult - câteodată şi astăzi - umplutura de sarmale se făcea cu grâu - şi nu cu orez, cum tot cu grâu erau umplute şi legumele, după cum se va vedea în această reţetă culeasă cu vreo două decenii în urmă din Stelnica ialomiţeană.

Trecând din bucătărie în cult şi din ritual din nou pe masa fiştecăruia, grâul - mai cu seamă acum, în pragul postului cel mare - poartă dăltuit, după credinţa ţăranului român - chipul lui Hristos pe fiecare bob.

Dar să trecem la reţeta zilei: Legume umplute cu grâu, ca în Bărăgan.

Ai trebuinţă de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 roşii, 400 g grâu fiert, o ceapă, doi ardei roşii, un ardei galben, o legătură de mărar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smântână.

Cum se procedează?

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR