Reţeta zilei de luni. Babic sârbesc de Buzău

babic jpeg

Dintre toate cărnurile tocate şi vârâte în maţ, două sunt specifice Buzăului şi de neîntâlnit altundeva: cârnaţii de Pleşcoi şi babicul sârbesc de Buzău.

Babicul se face din carne de porc (pulpă), tăiată cu satârul (se poate trece şi prin maşina de tocat cu sita mare, dar gustul cel mai bun îl are de ai răbdare şi ştiinţă să toci carnea cu satârul). Se sărează şi se pun apoi două feluri de boia - din cea dulce şi foarte roşie şi din cea usturoiată (picantă), făcută de sârbi din ardei roşii iuţi. Aceşti "sârbi" de pe la noi, din satele Buzăului, sunt de fapt neam de bulgari, populaţii din sudul Dunării care au venit aici după războiul ruso-turc din 1806-1812.

Cum fac babicul? Ei pun carnea tocată, sărată şi cu boia, într-o covată. O frământă şi o lasă la rece vreo două săptămâni. Apoi o iau iarăşi la frământat. După aia, fac din carnea asta o.....................

Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR

Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg