Reţeta zilei de luni. Pilaf călugăresc, ca la Mănăstirea Căldăruşani (reţete româneşti pe gustul tău)

pilaf calugaresc jpeg

În ciuda numelui său cu rădăcini otomane - pilaf, pilavi - mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu retete romanesti!

Ştiu că v-aţi fi dorit să fie şi azi dezlegare la peşte, dar uite că nu-i! Ba, chiar, unii spun că-n lunea care urmează unor astfel de zile, ar trebui să postim mai abitir! De-aceea vă recomand azi un preparat tradiţional de post, pe care îl întâlniţi atât în casele românilor (de la sat şi de la oraş), cât şi în mănăstiri. De altfel, eu de la o mănăstire am aflat reţete, de la Căldăruşani, unde la vremea aceea (hăt, demult de tot!) şef al cuhniilor era părintele Dionisie.

Pentru un pilaf călugăresc, gătit cu toată priceperea unui monah, trebuie să ai la îndemână următoarele ingrediente: 10 linguri cu orez, 60 ml ulei (dacă e dezlegare la ulei!), două cepe, un morcov, un ardei gras, 3 dovlecei, sare, piper, verdeaţă, 3 roşii.

Înainte de orice, te speli pe mâini şi pe faţă, apoi te rogi - ca să îţi iasă bucatele gustoase. Apoi, ţii seama de sfaturile părintelui Dionisie:

Află pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare a acestei retete romanesti.

Află pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare a acestei retete romanesti.