Ruladă de ciocolată

Rulada de ciocolata jpeg

Vedeta acestei reţete este ciocolata. Ştiaţi că... abia în secolul XIX s-a descoperit faptul că ciocolata se poate solidifica, iar ceva mai târziu s-a adăugat şi laptele ca ingrediente în compoziţia ei? De atunci şi până acum, reţeta ciocolatei a cunosc diverse schimbări. Astăzi este des folosită în prăjituri.

Ingrediente:

unt topit (pentru uns) 200 g ciocolată neagră 60 ml apă fierbinte 6 gălbenuşuri 6 albuşuri 100 g zahăr brun 185 ml smântână 2 linguri lichior de cafea sau ciocolată 1 ½ linguri cacao

100 g ciocolată albă

Mod de preparare:

Încălziţi cuptorul la 180 grade C. Cu puţin unt ungeţi o tavă şi aşezaţi hârtie de copt.

Puneţi o parte din cantitatea de ciocolată într-o oală mică şi amestecaţi până se topeşte. Când s-a făcut, daţi-o deoparte.

Folosind un mixter, bateţi gălbenuşurile cu zahărul până se îngroaşă. Adăugaţi ciocolata topită anterior şi amestecaţi până se omogenizează.

Într-un alt bol, bateţi albuşurile spumă. Puneţi conţinutul rezultat în amestecul de gălbenuşuri cu ciocolată. Turnaţi acest amestec în tava pregătită anterior şi neteziţi folosind o lingură. Daţi la cuptor timp de 18 – 20 de minute până când trece testul cu scobitoarea. Când e gata, scoateţi din cuptor şi acoperiţi cu o hârtie şi apoi cu un prosop. Lăsaţi blatul să se răcească timp de 30 de minute.

Între timp, topiţi cantitatea de ciocolată rămasă. Când s-a topit puneţi-o pe o suprafaţă plată şi lăsaţi-o aşa cam 5 minute. După 5 minute, tăiaţi ciocolata pentru a crea nişte „rulouri” pe care le veţi folosi la decor. (Puteţi tăia ciocolata sub orice formă doriţi!). Repetaţi acest procedeu şi cu ciocolata albă: se topeşte, se lasă la răcit, se întinde pe o suprafaţă plată, apoi se taie.

Folosind un mixter sau un blender amestecaţi smântâna cu lichiorul de cafea sau ciocolată.

Pe o suprafaţă plată, puneţi o bucată de hârtie de copt mai mare decât rulada. Presăraţi pe ea cacaua. Apoi luaţi cu grijă prosopul şi hârtia de pe blat şi răsturnaţi-l. Împrăştiaţi uniform amestecul de smântână şi lichior, apoi rulaţi înfăşurând rulada în hârtia de copt.

Lăsaţi desertul la frigider timp de 2 ore, apoi decoraţi cu bucăţile de ciocolată.

Sursa: taste.com.au