Sarmale în foi de varză cu afumătură

sarmale in foi de varza cu afumatura jpeg

În casa împodobită de Crăciun va mirosi a brad, a cozonac, a scorţişoară, iar din cuptor te îmbie oala aroma venită din oala cu sarmale în foi de varză cu afumătură. E în momentul în care încep Sărbătorile, şi ca să le cinsteşti cum trebuie e musai să prepari această reţetă tradiţională.

Sarmale în foi de varză cu afumătură - Ingrediente (20-25 sărmăluţe)

1 kg carne tocată amestec porc cu vită 3 cepe mari 3 linguri orez 4 linguri pastă de tomate 1 linguriţă cimbru 2-3 kg varză murată 200 g slănină sau costiţă afumată 2 foi de dafin sare piper

Sarmale în foi de varză cu afumătură - Mod de preparare

Dacă varza este sărată sau prea acră, o ţii în apă rece o oră. Desfaci foile, înlături nervurile mai tari şi le tai cât de mari vrei să faci sarmalele. Amesteci carnea cu ceapa tăiată mărunt, cu orezul spălat bine şi scurs, cu cimbrul şi cu două linguri de pastă de tomate. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi omogenizezi bine compoziţia.

Aşezi carne pe foile de varză deja porţionate, rulezi strâns şi introduci varza la capete. După ce sunt gata toate sarmalele, toci varză şi o aşezi pe fundul unei cratiţe mai mari. Pui peste varză câteva felii de şuncă sau de costiţă, foile de dafin şi aşezi sarmalele una lângă alta. Pui şi restul de slănină sau de costiţă şi continui cu sarmale.

Acoperi cu varză tocată, diluezi în apă două linguri de pastă de tomate şi o torni deasupra. Acoperi cu apă şi le pui la fiert 30 de minute, după care le introduci la cuptor pentru 2 ore, la foc mic. Adaugi apă la nevoie.