Tartă cu ceapă şi cartofi FOTO

tarta cu ceapa si cartofi jpeg

Ştii că ceapa de Buzău are o legendă? I-am aflat povestea, cu ceva timp în urmă, la un eveniment gastronomic, de la o gospodină din zona Buzăului. O legendă de pe vremea dacilor spune că o căpetenie avea o fată de o frumuseţe rară care se iubea cu un tânăr. Băiatul a trebuit să plece la luptă, iar fata a început să ţeasă şi să coasă cămăşi până când iubitul ei se va întoarce ca să se căsătorească. A trecut timpul şi, la un moment dat, războiul s-a isprăvit şi s-au întors în sat aproape toţi cei plecaţi, mai puţin iubitul ei, care murise în luptă. Fata s-a rugat lui Zamolxis, cu lacrimi fierbinţi, să o transforme în plantă ca astfel să stea şi ea în pământul în care fusese îngropat băiatul. Zeul dac a transformat-o în ceapă, iar fiecare dintre foile ei se spune că este una dintre cămăşile ţesute şi cusute de fată. De fiecare dată când ne dau lacrimile tăind o ceapă, cu noi plânge şi fiica de dac, de dorul iubitului ei.

Ingrediente (1 tartă)

Pentru aluat 200 g făină 100 g unt 1 praf sare 1 ou întreg 1 gălbenuş 1 ou bătut, pentru uns

3-4 cartofi

1 ceapă

1 legătură mărar

sare

piper

Mod de preparare

Fierbi cartofii în coajă şi îi laşi la răcit. Amesteci făina cu sarea, apoi le cerni. Tai untul rece cubuleţe şi îl amesteci cu făina până când aceasta capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi oul şi gălbenuşul bătute în prealabil, le amesteci şi frămânţi uşor, apoi aluatul obţinut îl înfăşori într-o folie alimentară şi îl dai la rece 30 de minute.

image

Cureţi cartofii, îi tai rondele şi ceapa julien, le amesteci, le dai cu sare şi piper după gust. Tai mărunt mărarul.

image

Aluatul de tartă îl tai în două, apoi întinzi cu sucitorul fiecare foaie în parte.

image

O aşezi pe prima într-o formă de tartă tapetată, având grijă să îmbracii şi pereţii, o ungi cu oul bătut, o înţepi din loc în loc, pui cartofii, în straturi, şi presari ceapa şi mărarul. Acoperi cu cealaltă foaie de aluat şi o ungi cu ou. Dai tarta la cuptor până se rumeneşte.

image