Tartă cu mere şi frişcă FOTO

tarta cu mere si frisca jpeg

Originară din Sri Lanka, scor­ţişoara are o istorie lungă şi condimentată. De-a lungul tim­pului, a fost folosită sub numeroase forme, fiind extrem de apreciată pentru calităţile sale. Vechii egipteni o foloseau la prepararea cosmeticelor. În Persia ea era considerată un puternic afrodiziac, în timp ce arabii nu concepeau să nu-şi aromatizeze ceaiul sau cafeaua cu puţin praf de scorţişoară. Astăzi, există două tipuri de scorţişoară. Scorţişoara Cassia provine din Indonezia şi are o aromă puternică, în timp ce scorţişoara de Ceylon este produsă în Sri Lanka şi are un gust mai dulce, fiind perfectă pentru produsele de patiserie. La această tartă cu mere şi frişcă vei avea nevoie de scorţişoară pentru decor şi la umplutură.

Tartă cu mere şi frişcă - Ingrediente (1 tavă)

Pentru aluat 175 g făină 85 g unt 50 g zahăr 1 gălbenuş

5 mere

300 g nucă măcinată

2 linguri scorţişoară

200 ml frişcă lichidă

1-2 linguri esenţă de vanilie

40 g unt

6 linguri zahăr

2 linguri miere

fulgi de migdale

1 lingură unt

250 g mascarpone

2 linguri zahăr pudră

2 linguri scorţişoară

Tartă cu mere şi frişcă - Mod de preparare

Amesteci untul la temperatura camerei cu făina, gălbenuşul şi zahărul până capătă consistenţa unui aluat care nu se ţine de degete. Îi dai forma unei bile, îl pui într-o pungă şi-l dai la frigider 30 de minute.

image

Speli merele şi le îndepărtezi cotoarele. Le pui într-o tavă în care ai aşezat hârtie de copt şi le dai la cuptor 35 de minute. Când s-au înmuiat, pui merele în blender şi le pasezi. Adaugi untul, zahărul, scorţişoara, esenţa de vanilie şi nucile şi amesteci bine. Baţi frişca şi o încorporezi în mere.

image

Aluatul îl întinzi în tava rotundă unsă cu unt, ridicându-l şi pe margine. Pui umplutura şi dai tava la cuptor 30 de minute. Laşi să se răcească. Mixezi crema de mascarpone cu zahărul pudră şi o pui peste tartă. Încălzeşti puţin mierea şi o întinzi pe marginile prăjiturii, după care pui fulgii de migdale.

image

Tai din câteva coli de hârtie fâşii de aproximativ 1 cm lăţime şi le pui paralel, încât să formezi pătrăţele peste prăjitură. Deasupra presari prin sită scorţişoară.

image