Tort cu caramel

1 shutterstock 768814738 jpg jpeg

Caramelul este obţinut prin topirea unei varietăţi de zaharuri, de la banalul zahăr alb, la cel brun de tip demmerara sau muscovado. Folosit în cofetărie la prepararea cremelor, a glazurilor, a bomboanelor şi a multor altor produse, caramelul dă savoare şi unor preparate sărate, de la sosuri, la vânat şi fructe de mare. Există multe variaţiuni pe tema caramelului, de la cel simplu, obţinut doar prin topirea zahărului, până la variante elaborate: caramel sărat, dulce de leche – lapte sau lapte condensat fiert încet, ore întregi – sau cremă de caramel, obţinută prin adăugarea de frişcă lichidă, unt şi vanilie. Totodată, zahărul caramelizat este un foarte bun element de decor, putând fi modelat în diverse forme.

  • Porții: 1 tort
  • Timp total: 2 h
  • Pregătire: 1 h
  • Gătire: 1 h
  • Categorie: tort, desert

Ingrediente

Pentru blat:

● 600 g făină

● 300 g zahăr

● 3 linguriţe bicarbonat

● 1 praf de sare

● 4 ouă

● 120 g unt

● 120 ml ulei

● 560 ml lapte

● 2 linguriţe oţet

Pentru cremă

● 500 g cremă de brânză

● 200 g unt

● 200 g zahăr pudră

Pentru caramel:

● 300 g zahăr

● 75 ml apă

● 300 ml smântână lichidă

● 50 g unt

Mod de preparare

Pentru blat, amesteci făina cu zahărul, bicarbonatul şi sarea. Adaugi ouăle, untul moale, uleiul, laptele şi oţetul. Mixezi până se omogenizează ingredientele. Torni aluatul într-o formă de copt şi-l dai la cuptor pentru 50-60 de minute, la 170 °C.

Între timp, pregăteşti crema. Baţi untul moale cu zahărul, apoi adaugi crema de brânză rece. Mixezi bine până obţii o cremă densă.

Pentru caramel, amesteci zahărul cu apa şi le pui pe foc. Când amestecul devine mai închis la culoare, îl dai deoparte. Adaugi untul, amesteci bine şi pui compoziţia din nou pe foc.

Separat, aşezi pe foc smântâna, apoi o torni fierbinte în crema de caramel. Ţii crema pe foc încă 5 minute, apoi o acoperi şi laşi să se răcească.

Blatul răcit îl tai în două. Într-o formă de tort cu inel detaşabil aşezi o bucată de blat, acoperi cu cremă şi apoi cu cealaltă bucată de blat.

Decorezi tortul cu crema de caramel şi-l dai la frigider peste noapte. Pentru un aspect mai deosebit, îl poţi decora cu macarons şi cu orez expandat tras în caramel.

FOTO: Shutterstock