Şniţel din parizer: preparatul din anii comunismului făcut celebru de chef Radu Ionescu

1 img 0016 jpg jpeg

În anii comunismului, când alimente esenţiale precum carnea, ouăle, uleiul şi zahărul se găseau rar şi erau raţionalizate, românii erau nevoiţi să fie inventivi. Aşa s-au născut diverse mâncăruri, printre care celebrul şniţel din parizer sau parizer pane. Chef Radu Ionescu a reinterpretat acest preparat, care astăzi este cel mai vândut din meniul restaurantului pe care îl conduce.

În meniul restaurantului Kaiamo din Bucureşti se regăsesc mâncăruri care te poartă cu gustul şi cu gândul spre alte vremuri. Parizerul pe ziar, „1989“ cum l-a denumit tânărul chef, este de departe preparatul care se bucură de cel mai mare succes. "Bunica mea îmi făcea în fiecare duminică acest şniţel din parizer, cu piure cald şi muştar şi era răsplata unei săptămâni cu şcoală, lecţii, antrenamente la baschet. A început ca o amintirea a mea din copilărie, pe care am pus-o ca pe o joacă în meniul restaurantului“, spune Radu Ionescu.

Atât de bine întipărit în memoria culinară a românilor, parizerul consumat odinioară direct de pe ziar, a fost transformat de Radu Ionescu în preparatul-vedetă de la Kaiamo. L-a îmbrăcat într-un pane pufos, cu pesmet făcut din pâine de casă cu maia, l-a rumenit până a devenit crocant şi îl serveşte alături de piure şi castraveciori muraţi.

img 0044 jpg jpeg

Chef Radu Ionescu ne-a împărtăşit reţeta acestui preparat. Este uşor de făcut şi delicios!

Ingrediente

4 felii parizer (aproximativ 8 mm grosime, 6 cm diametru)

2 ouă bătute

50 g făină (granulaţie 550)

50 g pesmet

ulei, pentru prăjit

sare

Treci fiecare felie de parizer prin făină, ou şi pesmet, de două ori. Prăjeşti în baie de ulei 3-4 minute, până când pesmetul devine auriu şi crocant. Scurgi excesul de grăsime pe un şerveţel de hârtie, adaugi un praf de sare peste parizer, cât e fierbinte.

Serveşti imediat, alături de piure de cartofi şi castraveciori muraţi. 

FOTO: Sever Gheroghe