Tăiţei de casă cu caise marinate

1 taitei jpg jpeg

Dexter alias Bogdan Alexandrescu, tânărul şi talentatul chef de la Ibrik, din Paris, a creat pentru tine această reţetă savuroasă. Se prepară uşor, iar rezultatul este fabulos.

  • 400 g făină
  • 4 ouă 
  • 1 gălbenuş
  • 1 g sare
  • 50 ml sirop de violete sau de brad
  • 200 g pesmet panko
  • 150 g zahăr brun
  • 8 caise coapte
  • 50 g unt
  • 60 ml afinată
  • 40 ml oţet de cidru
  • 100 ml apă
  • 60 g ciocolată neagră 80% cacao, rasă

Tai caisele jumătăţi, le scoţi sâmburii, pui în ele puţin unt şi le frigi pe grătar până se înmoaie uşor. Le presari cu 50 g de zahăr brun, torni peste ele afinata, apa şi oţetul de cidru şi le dai la cuptorul încins 5 minute. Le laşi la răcit în marinată, apoi le dai la frigider 3 zile.

Pentru aluat, amesteci făina cu  ouăle, cu gălbenuşul, cu siropul de violete sau de brad şi cu praful de sare. Frămânţi un aluat omogen şi elastic, îl strângi într-o bilă, îl înfăşori în folie şi îl dai la frigider 30 de minute.

Presari făină pe suprafaţa de lucru, întinzi aluatul în foaie subţire, îl presari cu făină, îl rulezi şi îl tai fâşii subţiri ca pe tăiţeii de casă. Îi amesteci cu puţină făină, ca să nu se lipească între ei şi îl laşi deoparte. 4Separat, combini pesmetul cu restul de zahăr şi îl rumeneşti într-o tigaie cu un cub de unt.

Fierbi pastele 1-2 minute, să fie al dente, le scurgi şi le pui în tigaie peste pesmet. Amesteci şi le ţii pe focul mediu 1-2 minute, apoi le răstorni într-un bol. Aşezi peste ele jumătăţile de caise, stropeşti cu câteva linguri din marinata lor şi presari ciocolata rasă.

Le serveşti decorate după  imaginaţie. 

Interviu Bogan Alexandrescu, chef Dexter: „Francezii redescoperă, fascinaţi, la noi, mujdeiul“

FOTO: Arhivă personală