Deserturile franceze sunt renumite pentru rafinamentul şi savoarea lor. Ele trebuie savurate cu fiecare înghiţitură, iar o felie dintr-o tartă savuroasă şi fină este un răsfăţ culinar.

 

Ingrediente  250 g făină  125 g unt  25 g zahăr  2 gălbenuşuri  1 praf de sare Pentru cremă:  3 lămâi mari, bio  2 ouă  4 gălbenuşuri  150 g zahăr  2 plicuri zahăr vanilat  225 ml frişcă lichidă
 
 
Combini sarea cu făina. Adaugi untul rece tăiat cubuleţe şi frămânţi până când compoziţia capătă o consistenţă nisipoasă. Pui zahărul, amesteci şi adaugi gălbenuşurile. Când aluatul e omogen, îl înfăşori în folie alimentară şi-l dai la rece o oră.
 
Scoţi aluatul din frigider şi întinzi o foaie, pe care o aşezi în forma de tartă, inclusiv pe margini. Îndepărtezi excesul de aluat. Dai din nou la rece aluatul 30 de minute, apoi scoţi tava, pui peste aluat hârtie de copt şi aşezi un strat de fasole uscată. Dai la cuptor, la 190 ˚C, 15 minute.
 
Între timp, prepari crema. Dai lămâile prin răzătoarea mică şi storci sucul lor. Combini ouăle cu gălbenuşurile, zahărul şi zahărul vanilat, apoi adaugi zeama de lămâie şi coajă de lămâie, după gust. La final, pui frişca lichidă şi omogenizezi. Poţi gusta crema, dacă este prea acră, mai poţi adăuga zahăr. 
 
FOTO Shutterstock