În perioada rece, când cele mai savuroase fructe de grădină lipsesc, deschizi un borcan de compot şi te gândeşti ce bine le-ar sta fructelor într-o prăjitură aleasă. Încearcă, aşadar, un ton bavarez cu vişine şi adu-ţi aminte de aromele de vară.

Ingrediente

Pentru blat

6 ouă
1 pahar zahăr
1 pahar făină
100 g unt topit
50 g fulgi de ciocolată
2 linguri cacao pudră

Pentru cremă

500 ml lapte
500 ml smântână pentru frişcă
5 gălbenuşuri
20 g gelatină
100 g zahăr

Pentru decor

300 g vişine din compot
200 ml compot de vişine
10 g gelatină

Mod de preparare

Pentru blat, încălzeşti cuptorul la 170 °C. Separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă. Adaugi zahărul treptat, continuând să mixezi. După ce ai pus tot zahărul, baţi amestecul încă 3 minute. Adaugi treptat şi gălbenuşurile, mixând la viteză mare. Torni făina, puţin câte puţin, amestecând cu mixerul dat pe viteza minimă. La final, pui untul topit şi amesteci totul cu o paletă. Împarţi aluatul în două părţi egale, iar într-una adaugi pudra de cacao şi fulgii de ciocolată. Coci aluatul în 2 tăvi cu diametrul de 26 cm, tapetate cu hârtie de copt, 18-20 de minute.

Pentru cremă, baţi gălbenuşurile cu zahărul. Separat, pui laptele pe foc, iar când începe să fiarbă, dai flacăra la minimum. Adaugi în gălbenuşuri câte o lingură din laptele fierbinte, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Jumătate din compoziţie o pui pe baie de aburi, iar cealaltă jumătate o amesteci cu gelatina, preparată conform indicaţiilor de pe ambalaj. Combini cele două amestecuri şi le laşi pe baie de aburi 8 minute. Vei obţine o cremă groasă, o dai deoparte şi aşezi vasul imediat într-o oală cu apă foarte rece şi cuburi de gheaţă. În timp ce crema se răceşte, trebuie să o amesteci continuu, apoi o dai la frigider 30 de minute.

Baţi smântâna pentru frişcă şi o amesteci cu crema de la frigider. Aşezi blatul de cacao într-o tavă cu pereţii detaşabili, întinzi crema, pui peste ea blatul galben şi dai tortul la rece 3 ore.

Încălzeşti compotul atât cât să nu frigă şi îl combini cu gelatina preparată conform instrucţiunilor. Torni amestecul peste tort, decorezi cu vişinele din compot şi-l dai la frigider peste noapte.

Prăjitură cu vişine şi migdale (fără zahăr)

Tartă cu brânză dulce şi gem de vişine

Guguluf cu vişine

Loading...