Tort cu blat de urzici

1 shutterstock 1094820983 jpg jpeg

Urzicile sunt nelipsite din bucătăriile gospodinelor, primăvara. Iar dacă obişnuieşti să le mănânci cu mămăligă şi ouă ochiuri, vei fi surprinsă să vezi că poţi prepara din ele chiar şi un tort delicios.;

Pentru blat

250 g făină

250 g zahăr pudră

100 g piure de urzici, bine scurse

5 ouă

1 praf de sare

4 linguri ulei

coajă rasă de lămâie

Pentru cremă

350 g smântână grasă

300 g mascarpone

1 pliculeţ zahăr vanilat

150 g zahăr

Separi albuşurile de gălbenuşuri. Mixezi spumă tare albuşurile cu praful de sare, apoi încorporezi zahărul în ploaie şi baţi continuu până obţii o bezea. Freci, ca la maioneză, gălbenuşurile cu uleiul. Adaugi în albuşuri o lingură de făină şi mixezi să se încorporeze, apoi una de gălbenuşuri şi mixezi bine după fiecare. Procedezi astfel până termini ingredientele, apoi adaugi, de jos în sus, piureul de urzici şi coajă rasă de lămâie.

Răstorni aluatul într-o tavă rotundă, tapetată şi cu pereţi detaşabili. O dai la cuptorul preîncălzit, la 180 ºC, până trece testul scobitorii.

Între timp, pregăteşti crema. Baţi smântâna cu zahărul până devine frişcă, apoi adaugi mascarpone şi zahărul vanilat. Blatul răcit îl tai în 2 părţi egale. Ungi prima felie cu cremă, o aşezi pe a doua, apoi îmbraci tortul în crema rămasă şi îl decorezi după imaginaţie. Îl dai la rece înainte de a-l servi. 

FOTO: Shutterstock