Dulceaţa de petale de trandafiri este deosebită. Cititoarea noastră Aluculesei Brînduşa, din Botoşani, ne-a trimis o reţetă inedită pe care o putem prepara la mese festive de sărbători. Ne asigură că este delicioasă şi ne îndeamnă să o pregătim.


  • Pregătire:2h
  • Porții:8
  • Gătire:1h
  • Timp total:3h
  • Categorie:deserturi
Ingrediente

Ingrediente pentru blat:
  -6 ouă
  -4 linguri zahăr
  -4 linguri făînă de grâu
  -100 g ciocolată albă
  -150 g unt
  -1 plic zahăr vanilat
  -1 plic praf de copt
  -100 g nucă de cocos
  -1 praf de sare
  Ingrediente pentru cremă:
  -300 g petale de trandafiri, puse din vară cu zahăr şi sare de lămâie (se freacă petalele de trandafiri de dulceaţă cu zahăr şi sare de lămâie, se pun în borcane şi se folosesc când vrem să le gătim)
  -500 g smântână cu grăsime 30%,
  -4 linguri zahăr
  -3 pliculeţe gelatină 
  -200 ml suc de struguri sau orice suc de culoare roşie
  Ingrediente pentru ornare:
  -500 g smântână grăsime 30%
  -4 linguri zahăr
  -2 pliculeţe zahăr vanilat
  -100 g ciocolată
  -100 g fulgi de migdale
  Ingrediente pentru insiropare:
  -200 ml apă
  -3 linguri zahăr
  -2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare

Mod de preparare pentru blat:
  Se separă albuşurile de gălbenuşuri,albuşurile se pun la mixat cu puţină sare şi gălbenuşurile se pun într-un vas puţin mai mare.
  Albuşurile se mixează până se obţine o spumă densă şi gălbenuşurile se vor mixa împreună cu zahărul până devin o pastă cremoasă.
  Se rupe ciocolată în bucăţele şi se topeşte împreună cu untul la bain marie,după care se toarnă peste crema de gălbenuşuri şi se continuă mixarea.
  Se adaugă nuca de cocos,făina de grâu în amestec cu praful de copt şi se omogenizează bine compoziţia.
  Se adaugă şi albuşurile bătute spumă şi se omoenigeaza cu ajutorul unei palete,uşor de sus în jos,după care se toarnă compoziţia într-o tavă rotundă cu fund detaşabil în care s-a pus hârtie de copt.
  Se dă tavă la cuptorul încălzit deja pentru circa o ora,la foc potrivit,după care se scoate şi se lasă să se răcorească în tavă chiar pe aragaz,aşa nu se va lasă blatul.
  Se porţionează în trei felii ce se pot umple cu cremă.
  Mod de preparare pentru cremă:
  Se pun petalele de trandafir într-un tocător sau blender cu sucul de struguri şi se pasează până se obţine o pastă.
  Se pune gelatină într-o căniţă cu putină apă la bain marie şi se amestecă până la topirea completă după care se toarnă peste pastă de trandafiri.
  Se pune la robot smântâna,zahărul,zahărul vanilat şi se mixează preţ de câteva minute până devine o frişcă care se adaugă peste pasta de trandafiri şi se amestecă uşor cu o paleta până la omogenizare.
  Mod de preparare pentru ornare:
  Se pune smântână,zahărul şi zahărul vanilat la robot şi se mixează preţ de câteva minute,trebuie să iasă o frişcă densă şi uşor de întins.
  Se rupe ciocolată în bucăţele,se pune într-un poşla bain marie până la topirea completă,după caredin ciocolată topită se fac forme ce vor fi folosite la ornare.
  Mod de preparare pentru sirop:
  Se pune apă la fiert,cu zahăr şi zahăr vanilat şi se lasă să tragă două trei clocote după care se da la răcit,când se răceşte se poate folosi la insiropare.
  Mod de preparare pentru tort:
  Se pune o foaie de tort în tavă detaşabilă,se umezeşte uşor cu sirop,se pune aproximativ 30% din cremă,se întinde uşor peste toată foaia de blat.
  Se mai pune încă o foaie de blat peste crema,se umezeşte cu sirop,se mai adaugă încă 30% din crema.
 Se pune şi ultima foaie de blat,se însiropează şi se toarnă restul de crema,se întinde peste tot şi se da tavă la cuptor pentru circa patru ore după care se scoate,se detaşează tavă şi se poate orna.

Se pune toată frişcă peste tort,se întinde uşor cu o paleta sau un cuţit,se ornează cu fulgi de migdale şi cu forme de ciocolată.Se lasă la frigider pentru câteva ore să se pătrundă şi să se întrepătrundă gusturile după care se poate felia şi servi.

Loading...