Bunicile, cele mai grijulii fiinţe, ne răsfaţă copilăria cu arome care ne vor rămâne mereu întipărite în suflet. La Lulu's Cake, gustul copilăriei este mai puternic ca oricând în deserturi realizate artizanal, numai din ingrediente naturale, exact cum se întâmpla odinioară în bucătăria bunicii. Tortul cu mac, suc de portocale şi cremă de brânză este un desert delicios, perfect pentru masa festivă de Paşte.
 
1 tort / 2 h / mediu
 
Ingrediente
 
Pentru blat
5 ouă
200 g zahăr
150 g unt
180 g făină
50 g mac
1 lingură praf de copt
coaja rasă de la 2 portocale bio
1 praf sare
 
Pentru cremă
500 g cremă de brânză
180 ml smântână lichidă pentru frişcă (minimum 30% grăsime) 
150 g zahăr pudră
coaja rasă de la 1 portocală bio
 
Pentru sirop
300 ml apă
50 g zahăr
esenţă de portocale sau 350 ml suc natural de portocale pasteurizat
 
Pentru decor
seminţe de mac
coajă confiată de portocale
 
Pasul 1
Mixezi untul cu 150 g de zahăr, gălbenuşurile şi coaja de portocale, până devin o cremă fină. Baţi albuşurile spumă cu restul de zahăr şi cu sarea, apoi le încorporezi în crema cu gălbenuşuri, amestecând uşor cu o spatulă. Combini făina cu macul şi cu praful de copt şi le adaugi în compoziţie. Torni aluatul într-o tavă de tort cu pereţi detaşabili, unsă cu unt şi presărată cu făină, netezindu-l cu o spatulă. Coci în cuptorul preîncălzit, 50 de minute, la 160 °C. Laşi la răcit.
 
Pasul 2
Faci un sirop din apă, zahăr şi esenţă de portocale. Îl laşi la răcorit. Tai blatul în două şi însiropezi fiecare felie cu siropul obţinut sau, dacă vrei, cu suc natural de portocale pasteurizat.
 
Pasul 3
Într-un vas, mixezi crema de brânză cu zahărul pudră şi cu coaja rasă de portocală. Baţi smântâna rece până devine frişcă şi o încorporezi în compoziţia de brânză. Umpli tortul cu jumătate din cremă.
 
Pasul 4
Îmbraci tortul în crema rămasă. Îl decorezi cu seminţe de mac şi cu coajă confiată de portocale. Dai la rece câteva ore sau chiar peste noapte, înainte de a-l servi.
 
Sfatul cofetarului
„Este indicat să folosiţi suc de portocale pasteurizat pentru a însiropa tortul. Sucul proaspăt de portocale are tendinţa să fermenteze în doar câteva ore, iar gustul prăjiturii va fi afectat şi va deveni acid.“ Reţetă realizată de Adriana Olaru, de la atelierul Lulu's Cake din Bucureşti, strada Bogdăniţa nr. 8-10.
 
 
FOTO: Sorin Stana
Loading...