Trucuri pentru cei mai buni cozonaci
![cozonac de post jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-0/0f267ba9-9ca1-43b0-8ce7-3089499f9103/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D625%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Nu e uşor să faci un cozonac pufos, gustos, ca la mama acasă. E nevoie de mai multe trucuri pentru cei mai buni cozonaci obţinuţi chiar din mâinile tale. Ce trebuie să ştii? În primul rând, unul dintre secrete este focul. Adică trebuie să încingi cuptorul înainte de a băga cozonacii.
Nicio brutărie nu reuşeşte să egaleze gustul cozonacului făcut în cuptor, la ţară, cu ingrediente naturale. Deşi nu pare o sarcină dificilă să pui cozonacul în cuptor şi să aştepţi să se coacă, pentru avea parte de gustul copilăriei ai nevoie de câteva trucuri, transmise din generaţie în generaţie în special în mediul rural. Aşadar:
Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Ouăle trebuie scoase cu câteva ore înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei, iar făina trebuie să fie uscată, recomandată pentru cozonaci.
În bucătărie trebuie să fie cald şi cuptorul încins. Nu deschide uşa sau geamul după ce ai frământat aluatul şi este la dospit, pentru a nu se face curent.
Toate ingredientele lichide trebuie să fie la temeperatura camerei.
Nu adăuga sare când amesteci drojdia cu apă şi făină!
Vasul în care frămânţi aluatul nu trebuie să fie rece. Clăteşte-l cu apă fierbinte şi şterge-l, apoi, foarte bine.
Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă freci ouăle cu puţină sare.
Topeşte zahărul în lapte pentru a se încorpora mai uşor.
Frământă aluatul foarte bine, până se dezlipeşte uşor de pe mână.
După ce ai pus cozonacii la copt, nu deschide uşa cuptorului în primele 20 de minute.
Foloseşte hârtie de copt în tavă şi pune un vas cu apă în cuptor pentru a nu se arde cozonacii.
Pentru a nu se usca, la jumătatea timpului necesar coacerii puneţi deasupra tăvii o hârtie de copt unsă cu ulei.
Nuca folosită la cozonac este mai gustoasă dacă o prăjeşte un pic într-o tigaie şi dacă, apoi, o opăreşti cu lapte fierbinte pentru a nu fi amară.
Dacă ţii cont de aceste trucuri pentru cei mai buni cozonaci, sigur vei obţine un răsfăţ culinar de Sărbătoare pentru toţi cei dragi strânşi în jurul mesei de Paşti.