Caperele, comorile bucatariei mediteraneene

capere jpg

Caperele sunt mugurii neînfloriți ai plantei Capparis spinosa, cunoscută și sub numele de „caper“ sau „tufă de caper“. Acești muguri mici și verzi sunt recoltați manual și, de obicei, conservați în sare, saramură sau oțet pentru a-și păstra aroma. Ele sunt adesea folosite în mâncărurile mediteraneene, cum ar fi salatele, pastele, peștele și sosurile. De asemenea, sunt foarte apreciate pentru gustul lor intens și ușor picant, cu nuanțe de citrice. Cele mai apreciate și mai aromate sunt caperele mici, numite și nonpareil, adică fără pereche, având un gust mai delicat. În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, acești muguri sunt bogați în antioxidanți și flavonoide, precum quercitina și rutina, ce au proprietăți antiiflamatoare și antioxidante. Datorită conservării în saramură sau oțet, caperele au o durată de viață lungă și pot fi folosite în diverse preparate: paste, pește, salate, sosuri și aperitive. Iată câteva variante pe care le poți încerca acasă!

Pui Piccata

pui piccata jpg

Ingrediente

8 bucăți piept de pui dezosat

1 cană făină

½ pachet unt

½ cană vin alb

100 g capere

sucul de la 1 lămâie

felii de lămâie

piper

pătrunjel proaspăt

sare

½ cană supă de pui sau apă

Mod de preparare

Dai cu sare pieptul de pui și-l tăvălești prin făină până ce este acoperit uniform.

Topești untul într-o tigaie nonaderentă și prăjești pieptul de pui până ce devine auriu.

Adaugi în tigaie vinul, sucul de lămâie, caperele, supa de pui sau apa și lași să fiarbă osul aproximativ 25 de minute, dar să nu scadă de tot.

Asezonezi cu pătrunjel proaspăt și felii de lămâie și servești cu orez sau legume la aburi.

Salată de cartofi

salata de cartofi cu capere jpg

Ingrediente

6 cartofi

150 g capere

2 linguri muștar Dijon

1 lingură maioneză

1 ceapă roșie mică

1 ceapă verde

mărar proaspăt

pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Tai cartofii cuburi și îi fierbi, având grijă să nu se înmoaie ca pentru piure. Îi scurgi apoi bine.

Într-un castron, combini maioneza, muștarul și caperele, apoi pui acest amestec peste cartofii scurși și omogenizezi pentru a se acoperi uniform cu sosul.

Toci fin ceapa și o pui peste cartofi, apoi adaugi mărarul și pătrunjelul tocate.

Paste alla Puttanesca

paste alla putanesca jpg

Ingrediente

1 cutie paste spaghetti sau linguine

1 conservă roșii

150 g capere

150 g măsline negre

150 g anșoa fâșii

4 căței de usturoi

ulei de măsline

fulgi de ardei iute

busuioc proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le speli și le lași la scurs.

Într-o tigaie nonaderentă, călești în puțin ulei de măsline usturoiul tocat fin și fâșiile de anșoa, adaugi caperele, măslinele și fulgii de ardei, și amesteci să se întrepătrundă aromele.

Adaugi roșiile cu sos cu tot și fierbi 15 minute, apoi amesteci sosul cu pastele fierte. Servești decorate cu busuioc proaspăt și parmezan.