Caperele, comorile bucatariei mediteraneene
Caperele sunt mugurii neînfloriți ai plantei Capparis spinosa, cunoscută și sub numele de „caper“ sau „tufă de caper“. Acești muguri mici și verzi sunt recoltați manual și, de obicei, conservați în sare, saramură sau oțet pentru a-și păstra aroma. Ele sunt adesea folosite în mâncărurile mediteraneene, cum ar fi salatele, pastele, peștele și sosurile. De asemenea, sunt foarte apreciate pentru gustul lor intens și ușor picant, cu nuanțe de citrice. Cele mai apreciate și mai aromate sunt caperele mici, numite și nonpareil, adică fără pereche, având un gust mai delicat. În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, acești muguri sunt bogați în antioxidanți și flavonoide, precum quercitina și rutina, ce au proprietăți antiiflamatoare și antioxidante. Datorită conservării în saramură sau oțet, caperele au o durată de viață lungă și pot fi folosite în diverse preparate: paste, pește, salate, sosuri și aperitive. Iată câteva variante pe care le poți încerca acasă!
Pui Piccata
Ingrediente
8 bucăți piept de pui dezosat
1 cană făină
½ pachet unt
½ cană vin alb
100 g capere
sucul de la 1 lămâie
felii de lămâie
piper
pătrunjel proaspăt
sare
½ cană supă de pui sau apă
Mod de preparare
Dai cu sare pieptul de pui și-l tăvălești prin făină până ce este acoperit uniform.
Topești untul într-o tigaie nonaderentă și prăjești pieptul de pui până ce devine auriu.
Adaugi în tigaie vinul, sucul de lămâie, caperele, supa de pui sau apa și lași să fiarbă osul aproximativ 25 de minute, dar să nu scadă de tot.
Asezonezi cu pătrunjel proaspăt și felii de lămâie și servești cu orez sau legume la aburi.
Salată de cartofi
Ingrediente
6 cartofi
150 g capere
2 linguri muștar Dijon
1 lingură maioneză
1 ceapă roșie mică
1 ceapă verde
mărar proaspăt
pătrunjel proaspăt
Mod de preparare
Tai cartofii cuburi și îi fierbi, având grijă să nu se înmoaie ca pentru piure. Îi scurgi apoi bine.
Într-un castron, combini maioneza, muștarul și caperele, apoi pui acest amestec peste cartofii scurși și omogenizezi pentru a se acoperi uniform cu sosul.
Toci fin ceapa și o pui peste cartofi, apoi adaugi mărarul și pătrunjelul tocate.
Paste alla Puttanesca
Ingrediente
1 cutie paste spaghetti sau linguine
1 conservă roșii
150 g capere
150 g măsline negre
150 g anșoa fâșii
4 căței de usturoi
ulei de măsline
fulgi de ardei iute
busuioc proaspăt, pentru decor
Mod de preparare
Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le speli și le lași la scurs.
Într-o tigaie nonaderentă, călești în puțin ulei de măsline usturoiul tocat fin și fâșiile de anșoa, adaugi caperele, măslinele și fulgii de ardei, și amesteci să se întrepătrundă aromele.
Adaugi roșiile cu sos cu tot și fierbi 15 minute, apoi amesteci sosul cu pastele fierte. Servești decorate cu busuioc proaspăt și parmezan.