Nu ai idei de gustări pentru micul dejun. Îţi oferim mai jos 5 reţete simple şi gustoase, pe care le poţi încerca în dimineţile de weekend sau oricând ai poftă de un mic-dejun copios şi savuros.

Toast cu ridichi şi ou

  • 1 felie de paine
  • 1 ridiche rosie
  • 1 fir mic de patrunjel
  • cateva rondele de ceapa verde
  • branza de capra tartinabila
  • 1 ou
  • putin unt
  • putin sos picant
  • germeni de ridiche
  • sare, piper negru

Preparare

Felia de paine se unge cu un strat subtire de unt. Se prajeste pe tigaia grill incinsa la maxim pana se rumeneste placut pe ambele parti. Se scoate pe o farfurie si se lasa sa se racoreasca.
Ridichea se taie felii subtiri. Se adauga patrunjelul tocat si ceapa rondele. Se amesteca si se presara cu putina sare.
Oul se prepara dupa reteta de aici, il condimentati cu sare si piper.
Se unge painea prajita cu un strat de branza de capra.
Se aseaza felii de ridiche deasupra, usor suprapuse.
Se pune deasupra oul ochi. Se picura putin sos Sriracha sau Tabsco peste ou.
Se decoreaza cu germeni de ridiche.
Se serveste imediat.

Ouă ochiuri

  • 1-2 oua
  • 1/2 lingura ulei
  • sare, piper, chili

Preparare

Este necesar sa folositi  tigaie antiaderenta (care nu lipeste) pentru aceste ochiuri, deoarece nu se va folosi mult ulei si nici foc mare, deci exista riscul sa se prinda daca tigaia nu e antiaderenta. Pentru 1-2 oua este suficienta o tigaie de 16-20 cm. Se unge tigaia cu ulei.
Se pune pe ochiul mic al plitei, la foc mic, si se sparg ouale in ea. Dupa gust, le presarati cu sare, piper proaspat rasnit si fulgi de chili.
Se lasa ouale pe foc mic pana albusul de pe fund e perfect inchegat (alb), adica nu se mai vede fundul tigaii prin el. Deasupra, albusul nu va fi inchegat si e ok asa. Dureaza cam 3 minute. Nu grabiti acest proces, nu cresteti focul ca sa se inchege prea tare, vrem sa avem doar o pelicula subtire pe fund inchegata.
Mutati tigaia in cuptorul preincalzit la 160C timp de 3.5 - 4 minute.
Scoateti tigaia si cu ajutorul unei palete treceti pe sub oua si le impingeti pe farfurie. Gata! Le-am servit cu adei confit si paine prajita.
 

Frittata cu somon

  • 4 oua
  • 100 gr somon file (fara piele)
  • 2 lingurite capere
  • 2-3 fire marar
  • 1 lingura ulei
  • sare, piper negru

Preparare

Intr-o tigaie de 16 cm diametru incingeti uleiul si dati focul la mediu spre mic. Asezati bucatile de peste in tigaie si prajiti 1 minut pe fiecare parte. Scoateti somonul pe o farfurie si sfaramati-l cu o furculita. Daca pestele a lasat prea multa grasime puteti sa o scurgeti din tigaie. Puneti somonul sfarmat inapoi in tigaie.
Turnati imediat peste el ouale batute cu putina sare, piper negru macinat, mararul tocat fin si caperele (scurse daca sunt in otet sau desarate in apa rece daca sunt cu sare; daca sunt mai mari le puteti toca un pic).
Lasati tigaia pe foc inca 1 minut, pana vedeti marginile inchegate.
Transferati tigaia in cuptor, la 190C si coaceti-o 10 minute (verificati cu un cutit in centru, sa fie facuta).
Serviti frittata calda sau la temp. camerei cu broccoli fiert pe abur.

Omletă cu ciuperci şi cascaval

  • 2 oua
  • 2 lingurite apa
  • 2 ciuperci champignon
  • 1 lingura cascaval razuit
  • 1 lingura ulei
  • putin patrunjel tocat
  •  

Preparare

Se curata cupercile de picioruse. Se sterg palarioarele cu un servetel umed. Se taie felii foarte subtiri.
Cascavalul se da pe razatoare.
Se bat bine ouale cu apa, sare si piper dupa gust.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mica (cca 16 cm diametru).
Se adauga treptat feliile de ciuperci in tigaie si se prajesc cam 30 secunde, fiind subtiri se fac repede.
Mai bateti de cateva ori ouale si turnati-le peste ciuperci. Imediat, cu o lingura, trageti ciupercile spre centru, fiindca au tentinda sa mearga spre margini.
Dupa cateva secunde veti vedea ca marginile omletei se incheaga. Incepeti sa trageti marginile spre interior, astfel incat oul nefacut sa se scurga inspre margine. Repetati de jur imprejurul tigaii, pana cand terminati tot oul nefacut. La un moment data veti vedea ca oul nefacut nu se scurge singur spre margine si veti fi nevoiti sa inclinati tigaia ca sa-l fortati sa curga.
Cand nu mai e decat putin ou nefacut deasupra, presarati cascavalul peste omleta. Acum puteti trece la pasul urmator, dar daca preferati omleta mai bine facuta si mai rumena, puneti un capac pe tigaie si lasati asa 1/2 minut.

Clătită cu cartofi

  • 3 cartofi mari
  • 3 fire ceapa verde
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri unt

Preparare

Se pun cartofii in coaja la fiert in multa apa cu sare pana sunt fierti cam 90%. Se lasa sa se racoreasca, se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea mare.
Se amesteca cu ceapa verde tocata si cu sare dupa gust si mult piper.
* puteti adauga si kaizer dat pe razatoarea mare in amestecul de cartofi
Se incinge 1 lingura ulei si 1 lingura unt intr-o tigaie mare (aprox 30 cm diametru) si se pun cartofii in strat de aprox. 1 deget grosime. Se prajeste la foc mediu spre mic pana e rumena, apoi se rastoarna clatita pe o farfurie mare (sau fund de lemn). Se incinge in tigaie restul de ulei si unt si rasturnam clatita pe cealata parte in tigaie si continuam sa o prajim pana se rumeneste.
* puteti face si mini-clatite, punand movilite din amestecul de cartofi in tigaie care se prajesc pe ambele parti
Se scoate din tigaie folosind aceeasi tehnica. Se serveste imediat cu iaurt.

Sursa: Reţetele sunt inspirate din e-retete.ro.

Loading...