5 secrete pentru ca pastele să îţi iasă perfecte

PASTE PASTE jpeg

Indiferent în ce combinaţii îţi plac, cu carne sau ,din contră, cu multe feluri de brânză, pastele sunt un preparat simplu şi foarte gustos. Trebuie să ţii cont însă de câteva trucuri pentru ca ele să îţi iasă perfect iar tu să te bucuri de o masă fără cusur.

Uleiul şi apa nu se amestecă

Atunci când pastele folosite sunt de calitate, nu este nevoie să se adauge ulei în apa în care fierb. Acesta le va face să devină alunecoase, iar sosul se va scurge mult mai uşor de pe ele. Dacă sunt folosite însă paste de o calitate inferioară, uleiul poate reduce din efectul de lipire pe vasul în care fierb. Pentru a împiedica pastele să se lipească cea mai bună soluţie este să le punem în apă atunci când aceasta începe să clocotească şi să amestecăm des. Atenţie însă, există unele tipuri de paste, precum ravioli, la care nu se recomandă ca apa să fiarbă prea tare, deoarece există riscul să se destrame. Pastele de calitate au un aspect gălbui, în nici un caz unul alb-gri. Se păstrează cel mai bine într-un recipient ermetic, departe de umezeală.

image

Foloseşte o cantitate potrivită de apă

Se pune la fiert 1 litru de apă la fiecare 100 g de paste. Majoritatea oamenilor nu folosesc un vas suficient de mare sau pun mai puţină apă decât ar trebui atunci când gătesc pastele.

Potriveşte forma pastelor cu tipul de sos folosit

Regula generală este să fie folosită o cantitate de sos egală cu cantitatea de paste, iar acestea să fie adăugate după ce au fiert în tigaia în care este pregătit sosul. Italienii, de exemplu, folosesc mai puţin sos decât noi. Dacă pastele sunt de bună calitate, ei preferă să le simtă gustul, fără a le cufunda în totalitate într-un sos. Unor forme diferite de paste le corespund sosuri diferite. Spre exemplu pastele scurte precum Penele se potrivesc perfect cu sosuri ce conţin carne tocată precum Bolognese sau cu sosuri pe bază de legume. Pastele Fettucine sau Pappardelle se potrivesc mai bine cu sosuri consistente şi cremoase iar pastele lungi şi groase şi Cannelloni sunt ideale pentru cuptor. Sosul Pesto poate fi folosit fără a fi încălzit în prealabil. Dacă pastele tocmai fierte urmează a fi amestecate cu un sos, cel mai bine este să scurtezi timpul de fierbere cu un 1-2 minute şi să adaugi direct pastele scurse în sos, pentru a se absorbi mai bine. Acest procedeu ajută la omogenizarea gustului final. Când vrei să testezi gustul unui sos pentru paste, gustă-l pe o felie de pâine. Dacă roşiile adăugate au un gust prea acid, poţi atenua această senzaţie cu 1 linguriţă de zahăr.

image

Adaugă sare

Apa sărată ajută la intensificarea aromei pastelor. Sarea se presară doar înainte ca apa să atingă punctul de fierbere, dar cu puţin înainte de a fi adăugate pastele. Pentru un preparat fără cusur, se pun 7 grame de sare la fiecare litru de apă.

Găteşte-le Al dente

Literar, formularea „al dente“ se traduce prin „la dinte“, ceea ce înseamnă că pastele trebuie să fie ferme şi uşor de mestecat. Acestea pot fi gustate direct din vasul în care fierb, iar atunci când consistenţa optimă este atinsă şi apa scursă, se vor muta direct în tigaia cu sos. Pentru scurgerea lor, se recomandă folosirea unei site, unica metodă eficientă de a elimina apa în exces şi de a transfera pastele în sos sau în vasul de servire.

Sursa foto: pixabay.com