5 supe pe care trebuie neapărat să le încerci vara aceasta

asa jpeg

Este vară şi organismul nostru acceptă din ce în ce mai greu mâncărurile grele. Motiv pentru care, masa de prânz poate fi compusă foarte simplu şi sănătos dintr-o supă. Fie că vorbim despre o supă cremă, sau o supa de legume, ori una în care adăugăm tăiţei ori găluşte, acest fel de mâncare este extrem de versatil şi se poate consuma atât rece, cât şi cald.

Iată cinci feluri de supe pe care le poţi încerca în această vară:

1. Supă de dovleac

image

Ingrediente:

  • 2 linguriţe de unt 1 cartof mare 1 ceapă mare jumătate de litru de supă de pui 1 conservă de piure de dovleac (sau îl poţi pregăti în casă) sare piper un vârf de linguriţă de nucşoară jumătate de cană de smântână lichidă

Mod de preparare:

Într-o oală mare, la temperatură medie, se topeşte untul. Se adaugă cartoful şi ceapa şi se gătesc împreună până ceapa devine translucidă.

Se adaugă supa de pui şi se lasă să dea un clocot. Se acoperă oala cu un capac şi se reduce la minim focul, până ce cartoful s-a fiert, între 10 şi 12 minute.

Se amestecă piureul de dovleac folosind un mixer sau chiar un blender. Se adaugă jumătate de linguriţă de sare, piper şi scorţişoară, după gust. Se pune în oala în care a fiert ceapa şi cartoful, după ce am dat focul mai mare şi se găteşte timp de 10 minute. Apoi, se adaugă smântâna.

Se mai asezonează o dată, dacă e nevoie. Se serveşte de obicei caldă, cu crutoane.

2. Supă thai de cartofi dulci cu curry şi morcov

image

Ingrediente:

  • 1 linguriţă de ulei de cocos 2 căni de ceapă tocată 2 căţei de usturoi 1 linguriţă de ghimbir proaspăt, tocat 2 linguriţe de pastă de curry 4 căni de supă (se mai adaugă la nevoie) 1 sfert de cană de unt de arahide sau de migdale 3 căni de morcovi tăiaţi 3 căni de cartofi dulci jumătate de linguriţă de sare piper un sfert de linguriţă de piper cayenne

Într-o oală mare se pune uleiul de cocos la foc mediu, se adaugă ceapa, usturoiul şi ghimbirul şi se sotază 5-6 minute.

Adaugăm pasta de cury. Într-un bol, amestecăm supa cu untul de arahide sau migdale, după care punem amestecul în oala de pe foc. Se adaugă morcovii, cartofii dulci, sarea şi ce a mai rămas din supa. Amestecăm

Lăsăm să dea un clocot apoi mărim temperatura. Acoperim cu un capac şi lăsăm să fiarvă 15-20 de minute până ce legumele s-au fiert.

Turnăm supa uşor într-un blender. E puţin probabil sa încapă toată deodată, aşa ca vi fi nevoie să o puneţi în cantităţi mici, de mai multe ori.

O blenduim si o asezonăm cu sare şi piper dupa gust. O servin adăugând pătrunjel şi lămâie.

3. Supă de roşii cu busuioc

image
  • jumătate de kilogram de roşii cherry un kilogram de roşii Roma tăiate în jumătate 1 ceapă medie tăiată mare 7 căţei de usturoi 3 morcovi mari, tăiaţi jumate o lingură de ulei de măsline sare piper 4 căni de supă de pui sau legume 2 linguriţe de oţet balsamic jumătate de linguriţă de fulgi de chilli 2-3 linguriţe de pesto de busuioc

Mod de preparare:

Se pune un grătar cu o tavă în centrul cuptorului care se preîncălzeşte  la 190 de grade celsius. Se aşează roşiile Roma, roşiile cherry, usturoiul, caepa şi morcovii pe  tavă. Se pune ulei de măsline pe ele, piper şi sare şi se lasă la cuptor aproape o oră. Le verificăm la jumătatea timpului.

Se transferă ingredientele, cu totul cu zeama lăsată într-un blender şi se amestecă până ce legumele sunt bine blenduite. Opţional, se pot strecura printr-o sită.

Se transferă supa într-o oală care se pune pe foc. Se adaugă şi supa de legume sau pui şi oţetul balsamic, fulgii de chilli, 2 linguri de pesto şi se gustă. Se lasă puţin pe foc până se combină aromele şi apoi se serveşte cu pâine cu brânză la cuptor.

4. Supă de pui cu tăiţei şi rozmarin

image

Ingrediente:

  • 2 linguriţe de ulei de măsline 1 ceapă albă, tăiată 2 morcovi medii 2 tulpini de ţelină 3 căţei de usturoi 8 căni de supă de pui rozmarin 170 de grame de tăiţei cu ou 4 căni de pui mărunţit, gătit sare piper pătrunjel

Se pune la foc o oală mare în care se adaugă uleiul şi la puţin timp ceapa, pe care o călin

pentru 4 minute. Se adaugă morcovii şi ţelina şi se mai lasă pe foc până ce morcovii s-au înmuiat. Se pune usturoiul apoi supa de pui şi se amestecă.

Cu legătura de rozmarin se amestecă în supă, care se găteşt până începe dă un clocot.

Se reduce focul la minim şi se mai găteşte 5 minute până ce supa ajunge la acea savoare de rozmarin.

După ce e gata, scoateţi rozmarinul şi amestecaţi puiul şi tăiţeii. Se mai găteşte 10 minute, se asezonează şi se serveşte cu pătrunjel şi piper proaspăt măcinat.

5. Supă de praz şi cartofi

image
  • 1 kilogram de cartofi 2 legaturi de praz 2 cani (500 de mililitri) de lapte de migdale (sau lapte normal) 1 pară sare piper nucşoară

Mod de preparare:

Se curăţă cartofii şi se taie în bucăţi mici.

Se spală prazul şi se taie capetele veştejite apoi se mărunţeşte. Se pune laptele într-o cratiţă mare, se pun cartofii şi se lasă la fiert. Apoi, se reduce focul şi se gătesc cartofii 10 minute.

Se adaugă prazul şi para şi se mai găteşte totul 15 minute, până ce cartofii sunt moi, dacă nu sunt, se mai lasă să fiarbă.

Se ia oala de pe foc, se pune în blender până ce devine fină şi cremoasă şi se răceşte puţin. Apoi, se pune înapoi în oală şi se reîncălzeşte. Se asezonează cu sare şi piper şi se serveşte cu ceapă verde sau bacon.