7 alimente care expiră înainte de termenul de valabilitate

femeie aditivi alimentari jpeg

Cu siguranţă faci des curat în frigider şi arunci alimentele care au depăşit termenul de valabilitate. Însă cât de frecvent verifici termenul de valabilitate al alimentelor din dulap? Unele dintre ele, deşi încă nu au depăşit termenul de valabilitate, pot fi deja expirate.

Uleiul de măsline

Fiecare sticlă de ulei are marcată pe ea termenul de valabilitate. Însă acesta este valabil dacă sticla nu este desfăcută. În  momentul în care deschizi capacul, uleiul intră în contact cu aerul şi cu lumina şi din acest motiv râncezeşte mai repede. După câteva luni de la deschiderea sticlei, chiar dacă nu este utilizat frecvent, el capătă un miros înţepător, ca de oţet, iar gustul se va modifica.

Făina de grâu

Dacă au trecut câteva luni decât ai deschis punga cu făină, este posibil ca aceasta să fi expirat deja. În general, făina albă rezistă 8 luni după deschidere, dacă este depozitată corespunzător, iar făina integrală 6 luni, deoarece uleiurile natural din boabele de grâu se deteriorează mai repede. Dacă făina are un miros ciudat, este mai bine să o arunci.

Condimentele şi ierburile aromate

Ca şi în cazul uleiului de măsline, de îndată ce ambalajul este deschis, condimentele şi ierburile aromate îşi pierd din proprietăţi. Nu vor mai avea un gust la fel de puternic, aroma se va diminua şi nu vor mai condimenta preparatele. Este de ajuns să miroşi condimentele, iar dacă aroma lor nu este puternică, este cazul să le arunci.

Nuci şi seminţe

Ai cumpărat o cantitate mare de nuci cu gândul să-ţi ajungă multă vreme? Nu ai făcut cea mai bună alegere. După şase luni acestea râncezesc, deoarece sunt bogate în uleiuri. Cel mai bine este să le păstrezi în frigider şi nu în dulap. La fel ar trebui depozitate şi migdalele sau seminţele de dovleac şi floarea-soarelui.

Cerealele

Dacă fulgii de ovăz rezistă mai mult timp, deoarece sunt foarte puţin procesaţi, nu acelaşi lucru se poate spune despre cerealele aromate. De îndată ce intră în contact cu aerul, ele încep să se înmoaie şi capătă consistenţa cartonului, deoarece zahărul din componenţa lor începe să se dizolve şi le înmoaie.  Dacă cerealele nu scot un sunet puternic când le rupi, atunci este cazul să le arunci.

Pesmetul

Nu mai are cum să se strice din moment ce este deja uscat, deci nu poate mucegăi, nu-i aşa? Ei bine nu, pesmetul poate mucegăi, mai ales dacă este ţinut într-un mediu umed, cum este bucătăria, unde se formează aburi de la mâncare.

Praful de copt şi bicarbonatul de sodiu

Dacă nu sunt desfăcute din ambalajul original, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu pot fi folosite chiar şi la doi ani după expirarea termenului de garanţie. După această perioadă este mai bine să le arunci, deoarece îşi pierd proprietăţile, deci aluaturile de prăjituri nu vor mai creşte.