A fost sărbătoare la Gura Teghii: Înţărcatul mieilor

DSC 1584 jpeg

Redacţia Click! Poftă bună a fost invitată la începutul lunii mai să descopere un obicei străvechi la poalele muntelui Penteleu. Cum a fost şi cu ce bunătăţi ne-am delectat află în rândurile de mai jos.

Text&foto: Maria Belu

Înţărcatul Mieilor de la Gura Teghii, Buzău, a fost un bun prilej ca să ne adunăm cu toţii, gazde şi oaspeţi, la o masă pregătită după tradiţia pastorală.

<Prin tradiţie, după Paşte, oile se despart de miei şi pleacă separat la stână. E timpul înţăr­catului! Mieii, cârlanii şi berbecii merg cu sterpele, iar batalii pleacă cu oile de lapte. După câteva săptămâni are loc Măsurişul laptelui, ca să se ştie câte kilograme de brânză va primi fiecare, alt prilej de sărbătoare pentru ciobani>, ne-a declarat Pompiliu Blidaru, proprietarul Pensiunii Varlaam, organizatorul evenimentului, în colaborare cu ANTREC Buzău.

Vezi AICI video

AICI

Bucate de sărbătoare

Ajuns deja la a VI-ea ediţie, Înţărcatul mieilor a devenit, în primul rând, un instrument de promovare a bucătăriei tradiţionale şi a turismului în zonă. Amintim aici preparate precum tocăniţa ciobănească de miel, ciorba de salata ursului, bulzul şi, mai ales caşcavalul de Penteleu, mâncăruri care merg udate cu celebra ţuică de Varlaam, are are un secret… <când se strecoară ţuica se pune o frunză de măr domnesc, ca să fie galbenă >, ne-a mai spus Pompiliu Blidaru.

image

Turiştii care ajung în Gura Teghii şi se cazează la Pensiunea Varlaam pot merge 16 kilometri până la cheiţele şi cascada Tigvei, unde se organizează vizite la stânele din zonă. De asemenea, pot vizita nu departe de Gura Teghii, în comuna Colţi, Muzeul Chihlimbarului, unde pot admira o piatră de peste două kilograme.

Secretul caşcavalului

Duminică, cei care au participat la eveniment au fost întâmpinaţi cu pâine şi cu sare (un <colac de sărbătoare> preparat acolo, la Pensiunea Varlaam).

image

Vedeta incontestabilă a acesti ediţii a fost, fără îndoială, caşcavalul de Penteleu. Ciobanii au făcut acolo, pe platou, o demonstraţie de măiestrie în pregătirea brânzei şi apoi a celebrului caşcaval. Amănunte despre cum se face am aflat tot de la carismaticul proprietar al Pensiunii Varlaam. <Caşul se face la stână şi se pune la dospit. Se lasă până când capătă o culoare gălbuie, cam 2-3 zile. Apoi urmează opăritul în zer cu două treimi apă şi cu puţină sare. După opărit se amestecă într-un tuci şi numai într-un singur sens, se adună şi cu mâna, se face o pastă care se pune într-o formă de lemn de gorun. Lemnul îi dă o culoare specifică, se presează în formă, apoi se înţeapă cu un “moş”, o perie cu ace mari, ca să nu rămână în el goluri de aer şi zer. În forma asta stă până la răcirea completă.  După ce cade singur din formă se bagă în saramură şi se lasă câteva ore, apoi se pune pe o poliţă de lemn şi se ţine 1-2 zile, dar, dacă este mare cantitatea de caş, poate dura chiar şi 30 de zile. Secret? Da, are! În timpul opăririi se mai pune ceva! Dar nu vă spun!>, a încheiat Pompiliu Blidaru.

Terapia cu zer

Se ştie din bătrâni că zerul are efect miraculos: dă vigoare organismului, alungă bolile şi este ideal pentru pielea uscată. Pensiunile din zonă au inclus în pachetele lor turistice de-acum celebra terapie cu zer. În prima etapă, cea de detoxifiere a organismului, zerul este folosit ca băutură în combinaţie cu fructe de pădure sau alte fructe de sezon,  apoi se continuă cu băile de catifelare a pielii, într-o cadă de lemn se pun zer, apă,  lapte, miere şi petale de trandafir. De asemenea, zerul este ideal şi în curele de slăbire. Băut, timp de cinci zile, în diverse combinaţii de sucuri şi fructe, zerul face minuni asupra siluetei.

În căutarea unei reţete

Sărbătoarea a ţinut până aproape de lăsarea întunericului. <Suntem foarte mândri că am reuşit în cadrul evenimentului sa readucem în memoria locală prepararea caşcavalului de Penteleu după metoda tradiţională. Este o reţetă pe care cu greu am reuşit să o punem în practică, pentru că ciobanul care cunoaştea secretul a plecat dintre noi de mult timp, astfel că nimeni nu a reuşit să prepare autenticul caşcaval de Penteleu de mai bine de 20 de ani.

Turişti români şi străini au venit la Varlaam să descopere bulzul la jar, ţuica de prună, dar şi terapia cu zer, unică în România.

Mulţumim Click!Pofta bună!, un partener activ al ANTREC Buzău, care sprijină nu numai bucătăria tradiţională românească, dar şi şcolile de la ţară! Apreciem gestul de a dona încasările din stufatul de miel, pregătit de Maria Belu, către Şcoala Merei şi Şcoala Gura Teghii, pentru continuarea atelierelor de meşteşuguri populare>, ne-a declarat, la finalul evenimentului, Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău.

Reţete de bucate din zonă, precum şi alte poveşti veţi putea afla în numărul din iunie (nr.6) al revistei Click!Poftă bună!