Diabetul are drept cauze, pe lângă predispoziţia genetică, şi anumite dezechilibre ale metabolismului. El poate fi provocat de o alimentaţie nesănătoasă, combinată cu un stil de viaţă sedentar. Există însă multe preparate delicioase pe care le poţi găti chiar tu, astfel încât nu nu te privezi de nicio plăcere.
Doctorul Codruţ Ţuţu, specialist în acupunctură şi apifitoterapie, trage atenţia că „respectarea corectă şi permanentă a unui regim alimentar în diabet nu este doar o recomandare, ci este baza terapiei împotriva diabetului“. Medicul spune că este foarte important ca dieta să fie însoţită de „un program corect de exerciţii fizice“.
 
 
 
Medicul precizează care sunt alimentele permise în diabet: carnea slabă, peştele, brânzeturile fermentate (telemea, brânză de burduf), laptele dulce, iaurtul, brânza de vaci,
caşul, urda, uleiurile vegetale de orice tip, ouăle, seminţele şi fulgii de ovăz. Dintre legume, se pot consuma ceapa, usturoiul, ardeiul gras, castraveţii, ciupercile, conopida, dovleceii, fasolea verde, loboda, roşiile, ridichile, salata verde, spanacul, varza, vinetele, bamele şi andivele.
 
 
 
Fructele recomandate sunt cele cu o cantitate mică de fructoză: grepfrutul, lămâile, corcoduşele, merele creţeşti sau domneşti, fragii, afinele, dudele, cireşele, gutuile şi nucile.
 
Specialistul nostru atrage atenţia că în diabet există alimentele care sunt interzise: zahărul şi toate produsele zaharoase, prăjiturile cu zahăr, pastele făinoase, tocăturile, carnea cu grăsimi, caşcavalul, preparatele afumate, uscate sau marinate din carne sau peşte şi produsele de patiserie.
 
 
 
FOTO: Shutterstock
 

 

Loading...