Caltaboşi din măruntaie, un deliciu la mesele festive

caltabosi din maruntaie de porc jpeg

Profită de gustul bogat al preparatelor din porc şi prepară aceşti caltaboşi din măruntaie. Îi poţi servi la masa de Crăciun, stropiţi cu puţin sos de hrean.

Ingrediente

1 inimă porc 2 plămâni porc 1 litru sânge 1 lingură cimbru uscat 2 cepe mari sare piper untură ienibahar 100 g carne tocată de porc 1 intestin gros de porc

Mod de preparare

Speli intestinul gros în mai multe ape, îl razi cu lama cuţitului pe dos şi îl freci uşor cu sare. Îl speli din nou şi îl laşi în apă rece până când dispare mirosul. La tăierea porcului, strângi 1 litru de sânge în care pui apoi 2 linguri de sare. Amesteci uşor până când se dizolvă sarea, apoi pregăteşti organele pentru caltaboşi.

Fierbi inima şi plămânii în apă cu sare, apoi le dai prin maşina de tocat. Toci ceapa mărunt şi o căleşti în puţină untură sau unt. Strecori sângele printr-un tifon şi îl pui într-un vas adânc. Îl amesteci cu cimbrul uscat, adaugi organele tocate, ceapa călită şi carnea tocată şi omogenizezi.

Amesteci bine toată compoziţia cu mâna, condimentezi cu sare şi piper, după gust, apoi umpli intestinul gros. Legi maţul la ambele capete cu sfoară de bucătărie. Îl pui la fiert în apă caldă şi îl întorci din când în când. Este gata atunci când trece testul cu acul: dacă îl înţepi, nu mai iese sânge din compoziţie. Îl scoţi pe un platou şi îl laşi să se răcească, întorcându-l de pe o parte pe cealaltă. Se serveşte prăjit în ulei sau cu sos de hrean.

Sursa: „Sosuri, dressinguri şi condimente“, Maria Cristea Şoimu.

PONT: Dacă vrei să ai mai multă compoziţie, poţi să adaugi în compoziţie, opţional 100 g orez fiert, la foc mic, în 500 ml apă.

Drob din măruntaie de porc

Drob din măruntaie de porc

Cârnaţi afumaţi, reţeta tradiţională

Cârnaţi afumaţi, reţeta tradiţională

Reţeta celor mai buni cârnaţi de pustă din Banat. Care sunt ingredientele care-i transformă într-un deliciu culinar

Reţeta celor mai buni cârnaţi de pustă din Banat. Care sunt ingredientele care-i transformă într-un deliciu culinar