Cele mai bune şi mai pufoase baghete împletite

baghete impletite jpeg

Pâinea de casă este un adevărat deliciu, este gustoasă şi săţioasă. Iar dacă o prepari pentru mesele festive, cei dragi vor fi încântaţi de gustul bun al pâini de casă.

Ingrediente

1 kg făină 1 lingură drojdie 2 căni apă călduţă 1 linguriţă zahăr 1 lingură sare 1 lingură ulei Pentru decor susan chimen sare grunjoasă

Mod de preparare

Desfaci drojdia cu zahărul, puţină apă caldă şi doi pumni de făină. Frămânţi până face băşici şi laşi maiaua la crescut într-un loc cald. Cerni făina rămasă şi după ce plămădeala a crescut o amesteci cu uleiul şi sarea, turnând apă caldă, puţin câte puţin. Frămânţi bine aluatul până nu se mai lipeşte de degete. Laşi la dospit. După ce a crescut, pui făină pe o planşetă şi rupi aluatul în câte pâinici vrei să faci.

Pentru pâinicile împletite, formezi 2 rulouri de cocă pe care le împleteşti, le ungi cu ulei şi le presari cu susan, chimen şi cu sare grunjoasă, după gust. Le pui în forme şi le laşi la crescut.

Pentru „japoneze“, întinzi o bucată de aluat până formezi un rulou lung. Faci o buclă pe care o ridici şi o aşezi pe cele două capete ale sulului, apoi introduci cele două capete în bucla formată, le ungi cu ulei, presari şi pe ele susan, chimen şi sare grunjoasă.

Le pui în forme şi le laşi la crescut, tot la loc cald. După ce au crescut, le dai la cuptor, la foc potrivit, o oră.