Ciorbă „afumată“ de fasole

Ciorba de fasole cu ciolan afumat şi tarhon jpeg

Iarna sau în post, fasolea nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie. Nu e precum carnea la gust, dar e la fel de săţioasă. În plus, are puţine grăsimi şi se poate combina cu aproape orice.

Ingrediente:

700 g fasoleboabe 2 morcovi 1 păstârnac ½ linguriţă boia 1 pahar de bulion 1 ţelină sare cimbru piper 500 g ciolan afumat tarhon tocat

Mod de preparare:

Pui fasolea la înmuiat de seara. Dimineaţa, fierbi şi schimbi apa de cel puţin trei ori. De fiecare dată torni peste fasole apă clocotită. După ultima apă adaugi şi carnea, pe care o fierbi împreună cu fasolea. Spumuieşti, ocazie cu care vei îndepărta şi neplăcutele pieliţe ce se desprind de pe boabe. Fierbi acoperit. Separat, cureţi legumele şi le toci. După aproximativ o oră pui zarzavatul, boiaua, cimbrul, sarea şi laşi la fiert să se înmoaie legumele. Scoţi carnea şi cimbrul, o dezosezi şi o tai. Adaugi bulionul să fiarbă în zeamă şi după aproximativ 10 minute carnea. Laşi la fiert, şi dacă fasolea e moale opreşti focul.

Serveşti ciorba presărată cu tarhon ori cu pătrunjel, după gust, alături de o ceapă roşie, spartă şi şi dată cu sare ori însoţită de ardei iute.

Dificultate mică

6 porţii

Timp de preparare: 2h