Colac dulce bucovinesc

Ai încercat vreodată acest tip de colac dulce bucovinesc? Acum ar fi momentul potrivit, mai ales că se apropie Crăciunul şi poate vrei să le oferi celor dragi ceva deosebit şi dulce.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină 225 ml lapte 1 cub drojdie proaspătă 2 pliculeţe zahăr vanilinat coaja de la 1 lămâie 4 ouă 100 g unt moale 100 g zahăr 1 praf sare 1 ou, pentru uns
Pentru umplutura de nuci
250 g zahăr
100 ml lapte
300 g nuci măcinate
coaja de la 1 portocală
Pentru umplutura de brânză
2 ouă
500 g brânză de vaci, bine scursă
150 g zahăr
coajă de lămâie
Pentru umplutura de mac
300 g mac
150 ml lapte
150 g zahăr
1 pliculeţ zahăr vanilinat
Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci zahărul cu laptele călduţ. Topeşti untul şi îl laşi deoparte. Separi albuşurile de gălbenuşuri, baţi spumă albuşurile, iar gălbenuşurile le freci cu sarea. Cerni făina şi freci drojdia proaspătă cu laptele amestecat cu zahărul, apoi le torni în făină, adaugi şi ouăle şi începi să frămânţi. După ce aluatul începe să se lege, pui untul, zahărul vanilinat şi coaja de lămâie şi continui să frămânţi încă 15 minute. Acoperi aluatul şi îl laşi la dospit 1 oră.
Pentru umpluturi, pui, în boluri separate, ingredientele pentru fiecare şi le amesteci până când obţii o cremă.
Împarţi aluatul în trei bile, apoi le întinzi cu sucitorul. Aşezi pe fiecare bucată de aluat câte o umplutură, rulezi, apoi le împleteşti şi aşezi colacul obţinut într-o tavă rotundă tapetată. Mai laşi să dospească, apoi îl ungi cu oul bătut şi îl dai la cuptorul încins, la foc potrivit, până când trece testul cu scobitoarea.
Cel mai pufos cozonac italian cu stafide