Colac dulce bucovinesc

colac dulce bucovinesc jpeg

Ai încercat vreodată acest tip de colac dulce bucovinesc? Acum ar fi momentul potrivit, mai ales că se apropie Crăciunul şi poate vrei să le oferi celor dragi ceva deosebit şi dulce.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 225 ml lapte 1 cub drojdie proaspătă 2 pliculeţe zahăr vanilinat coaja de la 1 lămâie 4 ouă 100 g unt moale 100 g zahăr 1 praf sare 1 ou, pentru uns

Pentru umplutura de nuci

250 g zahăr

100 ml lapte

300 g nuci măcinate

coaja de la 1 portocală

Pentru umplutura de brânză

2 ouă

500 g brânză de vaci, bine scursă

150 g zahăr

coajă de lămâie

Pentru umplutura de mac

300 g mac

150 ml lapte

150 g zahăr

1 pliculeţ zahăr vanilinat

Mod de preparare

Pentru aluat, amesteci zahărul cu laptele călduţ. Topeşti untul şi îl laşi deoparte. Separi albuşurile de gălbenuşuri, baţi spumă albuşurile, iar gălbenuşurile le freci cu sarea. Cerni făina şi freci drojdia proaspătă cu laptele amestecat cu zahărul, apoi le torni în făină, adaugi şi ouăle şi începi să frămânţi. După ce aluatul începe să se lege, pui untul, zahărul vanilinat şi coaja de lămâie şi continui să frămânţi încă 15 minute. Acoperi aluatul şi îl laşi la dospit 1 oră.

Pentru umpluturi, pui, în boluri separate, ingredientele pentru fiecare şi le amesteci până când obţii o cremă.

Împarţi aluatul în trei bile, apoi le întinzi cu sucitorul. Aşezi pe fiecare bucată de aluat câte o umplutură, rulezi, apoi le împleteşti şi aşezi colacul obţinut într-o tavă rotundă tapetată. Mai laşi să dospească, apoi îl ungi cu oul bătut şi îl dai la cuptorul încins, la foc potrivit, până când trece testul cu scobitoarea.

Cel mai pufos cozonac italian cu stafide

Cel mai pufos cozonac italian cu stafide

Cozonac fără frământare

Cozonac fără frământare

Cozonac cu stafide

Cozonac cu stafide